O expoziţie dedicată ororilor din Primul Război Mondial, vernisată la Muzeul Naţional de Artă al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), miercuri, 23 august, de la ora 18.00, are loc vernisajul expoziţiei „Atelier de front. Artişti români în Marele Război”, la parterul Galeriei Naţionale.

Expoziţia-eveniment „Atelier de front. Artişti români în Marele Război”, curatoriată de Alina Petrescu, marchează contribuţia artiştilor la procesul de formare a memoriei colective în legătură cu  Primul Război Mondial, informează un  comunicat de presă emis de muzeu.

Creaţiile unei întregi pleiade de artişti mobilizaţi depun mărturie asupra Marelui Război din perspectiva contemporaneităţii imediate, directe, şi participă astfel la „scrierea” istoriei, picturile, sculpturile şi desenele realizate de aceştia fiind menite unui viitor Muzeu Militar. Ele consemnează viaţa de pe front şi din spatele frontului în scene de un tragism adesea conţinut, câteva dintre lucrări fiind expuse pentru prima oară cu prilejul „Expoziţiei Artiştilor Mobilizaţi de Marele Cartier General al Armatei”.

image

O scenografie sugestivă, inspirată de structura tranşeelor şi a liniilor de front, recreează atmosferă traumatizantă a războiului şi accentuează emoţional mesajul celor peste 120 de lucrări ale artiştilor mobilizaţi, printre care îi regăsim pe Nicolae Tonitza, Ion Teodorescu-Sion, Camil Ressu, Ştefan Dimitrescu, Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Cornel Medrea.

Operelor din patrimoniul MNAR li se alătură lucrări şi documente împrumutate de Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” din Bucureşti, Complexul Muzeal „Moldova” din Iaşi şi Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus” din Ploieşti.

Ulterior, o selecţie din această expoziţie va fi itinerată la Roma în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Museo del Risorgimento (Complesso Vittoriano), gazdă a evenimentului.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite