O copie a filmului „Reconstituirea“, de Lucian Pintilie a fost achiziţionată de MoMA din New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retrospectiva „Lucian Pintilie" se desfăşoară la prestigiosul muzeu american până pe 12 martie.


În urma succesului de public şi de presă al primelor zile din retrospectiva integrală Lucian Pintilie de la Museum of Modern Art din New York, co-organizată de ICRNY, Laurence Kardish, curatorul şef al departamentului de film, şi-a anunţat intenţia de a propune achiziţionarea filmului Reconstituirea pentru colecţia permanentă a muzeului, informează Mediafax. Achiziţia s-a definitivat marţi, 6 martie.

Citeşte şi: Regizorul Lucian Pintilie, elogiat în New York Times

În deschiderea retrospectivei, o sală arhiplină l-a aplaudat în picioare pe Lucian Pintilie după ce acesta a făcut introducerea filmului care l-a consacrat, „Reconstituirea", împărtăşind, cu umor şi emoţie, povestea întâlnirii sale cu Charlie Chaplin, la începutul anilor 70, pe un platou de filmare din Londra.

În seara de 2 martie, regizorul român a participat la evenimentul de la ICR New York care i-a avut ca protagonişti pe invitaţii speciali ai retrospectivei, Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc, într-o discuţie moderată de Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Filmului Românesc de la New York. Timp de o oră şi jumătate, cei doi artişti au împărtăşit cu generozitate românilor din diasporă, care au umplut sala ICRNY, experienţa lucrului cu Lucian Pintilie, în film şi în teatru. "Pentru mine, să joc la Pintilie a fost o a doua facultate", a spus Victor Rebengiuc, în timp ce Mariana Mihuţ consideră că spectacolul Revizorul de la Bulandra i-a marcat definitiv cariera. "Pintilie este regizorul care ştie perfect cum să lucreze cu actorii, nu te lasă până nu obţine exact ce vrea. Înainte de filmări repetam ca la teatru. Filmam de obicei între 20 şi 30 de duble pentru fiecare scenă". În ziua următoare, Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au introdus o altă capodoperă de-a lui Lucian Pintilie, filmul De ce trag clopotele, Mitică?, interzis timp de zece ani de cenzura comunistă. "Acest film a fost arestat şi trimis la Jilava, acolo se închideau şi filmele, nu numai oamenii", a declarat Victor Rebengiuc.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri