Mircea Cărtărescu: Televiziunile, la fel de infestate de mafioţi şi de lichele ca şi lumea politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Mircea Cărtărescu a postat pe contul lui de Facebook un nou mesaj legat de mişcările de stradă generate de incendiul din clubul Colectiv. „Controlul societăţii asupra audiovizualului” i se pare una dintre revendicările importante, care a fost prea puţin vehiculată, consideră el.

„Între revendicările străzii a apărut doar sporadic una care mi se pare foarte importantă: controlul societăţii asupra audiovizualului. Televiziunile publice au fost, de-a lungul acestor lungi ani postdecembrişti, mijloace de minţire, manipulare, cretinizare şi învrăjbire a comunităţii româneşti. Sloganul din timpul pieţii golanilor, «Aţi minţit poporul cu televizorul», a fost valabil de atunci şi până azi”, a scris Mircea Cărtărescu, vorbind despre problemele din mass-media.

„La fel de infestate de mafioţi şi de lichele ca şi lumea politică, aparţinând uneori unor securişti şi infractori dovediţi, televiziunile au fost permanent în slujba grupărilor politico-economice care-au confiscat România. Au servit ca instrumente de şantaj, de defăimare, de calomnie, de împroşcare cu noroi nu doar a adversarilor politici, ci a tot ce e valoros în această ţară. Au promovat un limbaj suburban, de o violenţă pamfletară fără limite. Au indus dispreţul pentru educaţie şi cultură prin promovarea unor emisiuni kitsch, la a căror vedere ţi se face ruşine că eşti om.

Au propus ca modele «vedete» din cea mai joasă moral şi spiritual lume cu putinţă, indecentă din toate punctele de vedere. Această mocirlă în care s-au scufundat televiziunile nu mai poate continua. Nu sunt pentru cenzură, ci pentru o integrare a televiziunilor în planul unei societăţi mai bune. Căci, oricât de naivi ne-ar crede unii, e absolută nevoie să visăm acum la o lume mai bună. În definitiv, dacă nu acum, atunci când?”, a mai scris Mircea Cărtărescu, pe contul său de Facebook.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite