Mircea Cărtărescu, câştigătorul prestigiosului Premiu de Carte de la Leipzig

0
0

La câteva luni de la apariţia în limba germană a volumului „Orbitor. Aripa dreaptă“/ „Die Flügel“, în traducerea lui Ferdinand Leopold, Mircea Cărtărescu a fost distins cu un nou premiu literar, Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung 2015/ Premiul de Carte de la Leipzig pentru Armonie Europeană 2015.

Decernarea premiului va avea loc pe 11 martie 2015, în Sala de Concerte a oraşului, cu ocazia deschiderii Târgului de Carte de la Leipzig, iar discursul de laudatio va fi ţinut de cunoscutul scriitor german Uwe Tellkamp.

„Este vorba despre un roman universal, care dă naştere unor numeroase lumi ale cunoaşterii şi ale rostirii, şi care debordează în metafizic, fantasmagoric şi apocaliptic. Metafora fluturelui, sub care stă întreaga trilogie, reprezintă însăşi imaginea metamorfozei şi a transfigurarii neîntrerupte a lumii“, din comunicatul editurii vieneze Zsolnay, editorul austriac al romanelor lui Mircea Cărtărescu.

Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung/ Premiul de Carte de la Leipzig pentru Armonie Europeană se decernează din 1994 şi le oferă recunoaştere personalităţilor care, prin cărţile lor, au adus o contribuţie importantă la înţelegerea între ţările europene. Printre câştigătorii din anii precedenţi se numără scriitorii Imre Kertesz, Claudio Magris, Peter Nadas, Slavenka Drakulic, Svetlana Aleksievitj, Hugo Claus şi Ryszard Kapuscinski.

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite