VIDEO Mircea Cărtărescu, la Gaudeamus: „Sper că veţi aprecia povestirile scrise din convingere artistică, fără niciun fel de concesie“

0
0

Lansarea volumului „Fata de la marginea vieţii. Povestiri alese“ de Mircea Cărtărescu a avut loc sâmbătă, 22 noiembrie, de la ora 14.00, la standul Editurii Humanitas de la Târgul Gaudeamus. Scriitorul a prezentat noul volum alături de Lidia Bodea.

Mircea Cărtărescu şi Livia Bodea au vorbit despre cea mai recentă carte a autorului nominalizat anul acesta la Premiul Nobel pentru Literatură. „Fata de la marginea vieţii“ cuprinde mai multe povestiri, pe care Cărtărescu le-a adunat în paginile unui singur volum. 

„Libertatea lui Mircea Cărtărescu mi s-a părut că e o libertate jucăuşă, nu o libertate care să meargă după reguli. (…) E o carte în măsură să dea prin paginile şi prin construcţia ei o dublă plăcere. Vorbim despre un tip de plăcere care vine din textele-basm, din textele în care Mircea Cărtărescu este ca Peter Pan, mereu copil, cu imaginaţia netocită în niciun fel de ani şi de viaţă. Sunt, apoi, textele în care plăcerea noastră, poate un pic vinovată, vine din aceea că e plăcerea indiscreţiei sigur controlate, pentru că mâna care scrie nu e chiar de capul ei“, a precizat Lidia Bodea. 

Mircea Cărtărescu, lansează volumul  „Fata de la marginea vieţii. Povestiri alese“ 

Cel mai adânc, cel mai temeinic şi cel mai adevărat lucru care s-a spus vreodată a fost spus, în Antichitate, de Platon, care a vorbit despre conceptul kalos kagaton. Mi se pare cel mai frumos concept care a fost gândit vreodată şi anume: faptul că adevărul, frumuseţea şi binele sunt unul şi acelaşi lucru. Ce este frumos trebuie să fie şi adevărat. Ce este adevărat trebuie să fie şi bine, a mărturisit Mircea Cărtărescu.

Scriitorul a mai precizat: „Nu este de conceput o povestire frumoasă cu adevărat, pusă în slujba răului. (…) Această libertate de gândire, expusă prin frumos, mergând către bine şi adevăr, sper că o veţi găsi şi în această carte a mea, în această carte în care mi-am adunat prozele. (…) Sper că veţi aprecia povestirile scrise din convingere artistică, fără niciun fel de concesie“. 

image
Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite