Ministrul Culturii felicită echipele „colectiv” şi „Quo vadis, Aida?” pentru nominalizările la premiile Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colectiv

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a transmis felicitări echipelor filmelor „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, şi „Quo vadis, Aida?”, de Jasmila Žbanić, pentru nominalizările obţinute la ediţia de anul acesta a premiilor Oscar.

Într-un mesaj publicat pe Facebook luni, Gheorghiu a spus: „Felicit întreaga echipă a filmului «colectiv», regizat de Alexander Nanau, pentru nominalizarea la premiile Oscar 2021 în cadrul a două categorii: «cel mai bun lungmetraj documentar» şi «cel mai bun lungmetraj internaţional». O altă nominalizare pentru «cel mai bun lungmetraj internaţional» aparţine filmului «Quo vadis, Aida?», producător Cristian Nicolescu - o coproducţie internaţională la care România a asigurat finanţare prin CNC. Astfel, România are trei nominalizări pentru una din cele mai importante distincţii ale cinematografiei: Oscar! Succes!”.

La începutul anului, online, a avut loc un schimb de replici între Nanau şi Ministerul Culturii. 

Regizorul a anunţat că nu poate primi Medalia „Meritul Cultural", acordată cu ocazia Zilei Culturii Naţionale de preşedintele Klaus Iohannis, „din cauza crizei fără precedent în care se află tot sectorul cultural din România" şi a spus că ar fi „cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic şi gol de sens, cultura României".

„Reacţia şi intervenţia concretă a statului Român la toate nivelurile instituţionale a fost zero”, a acuzat cineastul.

Drept răspuns, Ministerul Culturii - care îl propusese spre decorare - a transmis că afirmaţiile lui sunt „răuvoitoare şi lipsite de temei” şi a prezentat detaliat finanţările primite de filmul „colectiv”, mai mult de 1,5 milioane de lei.

Ulterior, mai mult de 150 de profesionişti din sectorul cultural (oameni de teatru şi film, artişti şi galerişti, muzicieni, scriitori, arhitecţi, coregrafi şi manageri culturali) au transmis o scrisoare preşedintelui Iohannis şi prim-ministrului Florin Cîţu în care cereau ca ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, să prezinte public scuze pentru că „a manipulat intenţionat opinia publică” şi ca în fruntea ministerului să fie numiţi „oameni competenţi, care nu îi dispreţuiesc pe cei care lucrează în domeniu şi care pricep problemele cu care aceştia se confruntă”.

„Încotro, Aida?/ Quo vadis, Aida?” este o coproducţie B​osnia şi Herţegovina, N​orvegia, Olanda, Austria, România, Franţa, Germania, Polonia, Turcia. Filmul a primit cea mai mare finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei la sesiunea I/2018 a concursului de proiecte, 1,84 milioane de lei.

Aida este translator ONU în Srebrenica. Când armata sârbă preia controlul asupra oraşului, familia ei se vede nevoită, la fel ca mii de oameni, să caute adăpost într-o tabără ONU.

Premiile Oscar vor fi acordate pe 25 aprilie, într-o ceremonie care va avea loc la Los Angeles.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite