Ministerul Culturii cere candidaţilor la alegerile locale să-şi exprime punctul de vedere în privinţa protejării patrimoniului cultural

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Starea de conservarea a patrimoniului cultural construit la nivel naţional este critică. Instrumentele şi resursele Ministerului Culturii sunt insuficiente pentru a face faţă acestei situaţii excepţionale în care s-a ajuns în ultimele decenii, consideră Corina Şuteu, Ministrul Culturii.

Degradarea accelerată a monumentelor istorice înseamnă pierderea ireversibilă a unor bunuri culturale comune şi dizolvarea identităţii culturale, spune Corina Şuteu, ministrul culturii, într-un comunicat de presa.

Fără un efort colectiv, fără o cooperare constantă între autorităţile centrale şi cele locale, dispariţia patrimoniului construit va deveni o realitate în următorii zeci de ani, în condiţiile în care, în acest moment, viteza cu care se distruge patrimoniul este mult mai mare decât viteza cu care se salvează parte din el. 

Ministerul Culturii face apel la toţi candidaţii la alegerile locale să-şi precizeze poziţia faţă de protejarea patrimoniului cultural. Salvarea şi conservarea sunt chestiuni strategice pentru care trebuie să fie responsabili toţi cei care deţin funcţii de autoritate la nivel central şi local.

Legea monumentelor istorice (Legea 422/2001) stabileşte că în atribuţiile oricărui primar se află protejarea patrimoniului cultural aflat pe teritoriul comunei, oraşului sau minicipiului pe care îl conduce. Similar, comisiliile locale şi judeţene au, la rândul lor, atribuţii privind protejarea patrimoniului. Aceasta se realizează prin măsuri de pază şi protecţie, prin contribuţie financiară sau prin reglementări urbanistice.

Autorităţile centrale sunt responsabile pentru măsurile de ordin general, normativ şi tehnic şi de politicile promovate la nivel statal. Eficienţa acestor măsuri nu poate fi asigurată fără concursul direct şi necondiţionat, prevăzut de lege, al autorităţilor locale. În acest context, Ministerul Culturii face un apel către toţi candidaţii la posturi de primar sau de membru al unui consiliu local sau judeţean să îşi afirme public poziţia faţă de problema protejării patrimoniului cultural şi să prezinte planurile pe care le au în vederea punerii în practică a acestor atribuţii legale. Primarii care vor fi aleşi în 5 iunie şi consiliile locale şi judeţene vor avea un mandat special, care va cuprinde atât Centenarul Marii Uniri, cât şi Anul European al Patrimoniului Cultural - 2018, recent stabilit de Comisia Europeană.

Ca atare, Ministerul Culturii consideră că o campanie electorală care nu abordează corect şi consistent subiectul patrimoniului cultural este o campanie care eludează un capitol fundamental din atribuţiile aleşilor locali, apreciază Corina Şuteu, Ministerul Culturii.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite