„Marţi, după Crăciun“, printre cele mai bune filme din lume

0
0

Filmul „Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, a fost inclus în topul celor mai bune 50 de pelicule din 2011, de către editorii cunoscutei publicaţii Paste Magazine

În clasamentul realizat de revista americană, lungmetrajul lui Radu Muntean se află în compania unor pelicule semnate de Steven Spielberg - „Calul de luptă/ War Horse", Wim Wenders - „Pina", Terrence Malick - „Pomul vieţii/ The Tree of Life" şi Woody Allen - „Miezul nopţii în Paris/ Midnight in Paris". Editorii Paste au selectat pentru acest top filme din peste 12 ţări, informează Mediafax.

Publicaţia apreciază că filmul lui Muntean este „un studiu clinic al unei aventuri extraconjugale". „Fără a trece vreun moment peste perspectiva asumată, Muntean analizează îndeaproape fiecare personaj implicat în căsnicia trădată, prezentând dorinţa, pasiunea, ruşinea, suspansul şi furia. Actorii minunaţi din distribuţie susţin interpretări sincere pe parcursul unor scene lungi, nemiloase. «Marţi, după Crăciun» nu îşi judecă niciodată personajele, ci le urmăreşte de-a lungul unui drum în care fiecare este întâmpinat de un amestec diferit de plăcere şi suferinţă", potrivit prezentării semnate de Jeremy Matthews.

„Marţi, după Crăciun" spune povestea lui Paul Hanganu (Mimi Brănescu), care este căsătorit cu Adriana (Mirela Oprişor) de zece ani. Au împreună o fetiţă, o maşină, un apartament şi, aparent, o relaţie fericită. De şase luni, Paul are o relaţie extraconjugală cu Raluca (Maria Popistaşu), un medic stomatolog în vârstă de 27 de ani. Bărbatul, care se chinuie să găsească timp pentru Raluca, familie şi goana după cumpărături, hotărăşte să-şi ducă fiica la dentist încă o dată înainte de Crăciun.

O schimbare neaşteptată în programul Adrianei le aduce pe cele două femei în aceeaşi încăpere pentru prima oară. Întâlnirea îl obligă pe Paul să ia o decizie dificilă.
Lungmetrajul „Marţi, după Crăciun" a mai fost inclus, în decembrie, în Top 30 al celor mai bune filme ale anului 2011, alcătuit de criticul Hollywood Reporter Todd McCarthy.

Iar pentru prestaţia din aceeaşi peliculă actriţa Mirela Oprişor se află pe locul 13 într-un top al celor mai bune interpretări feminine în anul 2011, făcut de publicația new-yorkeză „The Village Voice", pentru care au votat aproape o sută de critici americani. Oprişor e pe aceeaşi listă cu Meryl Streep şi Keira Knightley, topul totalizând 53 de actriţe.

Lungmetrajul „Marţi, după Crăciun" a fost selectat la Festivalul de Film de la Cannes de anul trecut, în competiţia Un Certain Regard.

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite