Mariana Nicolesco soprană: „Fiecare participant este un învingător“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 1 şi 6 august, soprana Mariana Nicolesco organizează la Brăila cursurile sale de măiestrie artistică „Master Classes“. Tinere talente din toată lumea vor participa la „Master Classes“. Mariana Nicolesco va oferi Diploma de Onoare şi Medalia Darclée unor artişti remarcabili.

Doamnă Mariana Nicolesco, ce reprezintă aceste „Master Classes"?

Mariana Nicolesco: Un prilej de perpetuare a marilor tradiţii ale artei cântului, care azi din nefericire se pierd, ca atâtea alte valori pe care e fondată cultura şi civilizaţia. Răspunsul pasionat, avid de cunoaştere, al atâtor tineri din mai multe continente este însă garanţia sigură a prezervării acestor tradiţii menite să menţină la cel mai înalt nivel prestigiul artei sacre a cântului.

Cum se desfăşoară o zi obişnuită de lucru?

Toţi cursanţii iau parte la fiecare sesiune, trăim în teatru de dimineaţă până seara târziu. Învăţăm mereu din succesele şi greşelile noastre. Repetăm până reuşim pe deplin. Astfel că fiecare participant e un învingător, în măsura în care a izbutit să se depăşească pe sine. Participanţii sunt liberi să vină cu repertoriul la care lucrează, pe care-l studiază sau chiar interpretează pe scenă. De multe ori, salturile valorice pe care le fac în numai câteva zile corespund unei adevărate şi benefice metamorfoze.

Ce artişti trecuţi prin această şcoală au confirmat pe plan internaţional şi unde?

Mulţi au cântat deja pe scene de prestigiu din Europa, Statele Unite şi Japonia. Pe unii i-am însoţit personal la Teatrul alla Scala din Milano, unde le-am obţinut burse, şi unde aveau să cânte ulterior. Alţii s-au afirmat la Londra, Covent Garden sau la WienerStaatsoper, la Hamburg, la Festivalul de la Salzburg, la Metropolitan Opera din New York, Lyric Opera din Chicago ori Tokyo. Laureaţi ai Concursului Darclée au câştigat Concursul Operalia şi, recent, Concursul de Canto de la Cardiff. Nu voi cita însă nume, dar cel mai mult îi admir pe cei care-şi asumă condiţia eroică a artistului care are ambiţii de performanţă de valoare absolută şi continuă să studieze şi să lupte pentru acest ideal.

Ce invitaţi speciali are această ediţie a Cursurilor de Măiestrie Artistică „Master Classes", pe care le oferiţi la Brăila?

După cum se ştie, de mai mulţi ani am luat iniţiativa de a oferi Diploma de Onoare şi Medalia Darclée unor artişti cu cariere remarcabile, care merită aplauzele şi ovaţiile noilor generaţii. Vom acorda în acest an Diploma de Onoare şi Medalia Darclée sopranei Lucia Stănescu, stabilită de mult la Livorno, în Italia, „pentru distinsa carieră şi pentru strălucirea performanţelor sale în repertoriul verist". Şi vom acorda de asemenea Diploma de Onoare şi Medalia Darclée sopranei Magdalena Cononovici, care trăieşte în Franţa, la Strasbourg, „pentru memorabilele sale interpretări ale marilor roluri dramatice, de la Mozart la Puccini şi de la Verdi la Wagner".

În afară de lucrul cu fiecare dintre tinerii artişti prezenţi, ce manifestări cu public vor avea loc între 1 şi 6 august?

Deschiderea festivă de astăzi, desigur. Apoi, pe 5 august, conferinţa susţinută de domnul Stephan Poen, Medic foniatru şi Doctor în Muzicologie, pe tema „Mariana Nicolesco în universul lui Franz Liszt la o aniversare (200 de ani de la naştere) şi al lui Gustav Mahler la o comemorare (100 de ani de la moarte)", conferinţă urmată de un Recital al tinerilor artişti. În fine, sâmbătă 6 august, are loc marele Concert - Master Class, un adevărat maraton liric care de obicei durează aproape şase ore şi care constituie de fiecare dată pentru public un prilej de adevărată încântare şi exaltare.

În căutarea noilor talente

Peste 60 de tinere talente lirice din România, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii, Spania, Rusia, China şi Armenia se reunesc la Brăila în prima săptămână a lui august pentru a lua parte la ­Cursurile de Măiestrie Artistică, „Master Classes", susţinute de soprana Mariana Nicolesco.

"Toţi cursanţii iau parte la fiecare sesiune, trăim în teatru de dimineaţă până seara târziu. Învăţăm mereu din succesele şi greşelile noastre."
Mariana Nicolesco
soprană

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite