Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc cântă şi dansează în „Conul Leonida“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, în spectacolul de la TNB Foto Adi Bulboacă
Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, în spectacolul de la TNB Foto Adi Bulboacă

Spectacolul „Conul Leonida faţă cu reacţiunea“, regizat de Silviu Purcărete, la Sala Mică a Teatrului Naţional Bucureşti, a avut premiera aseară, într-o atmosferă în care talentul infinit al actorilor Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc a întâlnit textul lui Caragiale şi râsul contemporanilor.

A început ca un reality show. Conul Leonida, în frac şi pantofi de lac, şi consoarta, în rochie de seară, aşezaţi pe o canapea, ca în emisiunile TV cu rating discutabil. Năduf vărsat la microfon, aprobat cu cochetărie de o nevastă fără personalitate. Apoi, discuţia s-a mutat direct în pat. Personajele şi-au aruncat dintr-o singură mişcare hainele de gală, pe sub care au apărut, în toată măreţia lor nocturnă, pijamaua, cămaşa de noapte şi ciorapii de lână.

Scenograful Dragoş Buhagiar nu i-a ţinut foarte mult la orizontală şi i-a întors, cu tot cu pat, pe verticală. Purcărete nu i-a ţinut prea mult în zona umorului şi i-a întors către un fel de thriller oniric, o fandacsie cum numai în marile lui spectacole poţi vedea.

A fost umor de la un capăt la altul, a fost perfecţiune în interpretare, a fost originalitate care îi face bine lui Caragiale şi a mai fost un spectacol întors pe dos. De fapt, două spectacole într-unul singur. Sau un spectacol în două feluri. Ori cum ai lua-o, tot bine e.

Pentru că Purcărete, în prima jumătate de oră, şi-a terminat prima versiune, cu Rebengiuc în rolul lui Leonida. Actorii au ieşit la aplauze, ca la orice final de show. Apoi s-au întors cu faţa către scenă şi au privit, stupefiaţi, cum se schimbă decorul şi cum începe aceeaşi piesă, dar în alt mod; acelaşi text, rostit identic, dar cu Mariana Mihuţ în rolul lui Leonida. Două versiuni fascinante, cu centre diferite de tensiune şi de umor, o joacă surprinzătoare, care le-a dat celor doi actori şansa să se pună unul în locul celuilalt, în doar o oră.

La final, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ şi slujnica (Florentina Ţilea) au cântat şi au dansat, lăsând pe toată lumea cu gura căscată.

Spectacolul se va mai juca în luna decembrie la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite