„Luna de la Kiev“, un poem tandru şi emoţionant, care îndeamnă la solidaritate între oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Humanitas Junior
FOTO: Humanitas Junior

La Humanitas Junior va apărea în curând o carte dedicată strângerii de fonduri pentru Ucraina, ca parte dintr-un proiect internaţional iniţiat de prestigioasa editură italiană Einaudi Ragazzi. Este vorba despre „Luna de la Kiev“ (La luna di Kiev), de Gianni Rodari, într-o ediţie superb ilustrată de Beatrice Alemagna şi în traducerea lui Vlad Russo.

Veniturile din vânzarea cărţii vor fi donate organizaţiei Salvaţi Copiii pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina. Cartea se poate precomanda de pe libhumanitas.ro, urmând a fi livrată de la data de 5 mai.

Gianni Rodari, unul dintre cei mai iubiţi autori pentru copii şi cel de sub a cărui pană au ieşit „Aventurile lui Cepelică“, a scris în anii 1960 un poem tandru şi emoţionant care îndemna la solidaritate între oameni. „Cine ştie dacă Luna de la Kiev e frumoasă cum e Luna de la Roma“ – sunt cuvintele de început ale poemului. Astăzi, versurile lui Rodari capătă noi şi puternice înţelesuri: trăim cu toţii sub acelaşi cer, iar luna este aceeaşi, indiferent de unde o privim, strălucind peste bucuriile şi tragediile umanităţii, ca un simbol necondiţionat al păcii.

humanitas

„O poezie scrisă acum şase decenii devine virală: citată, împărtăşită, relansată. În timpul săptămânilor de război, Luna de la Kiev a lui Gianni Rodari a devenit un talisman, o rugăciune, un simbol. Rodari ar fi putut evoca – în loc de Kiev – orice alt oraş, orice alt loc, aşa cum, în ultimele versuri ale poemului, evocă India şi Peru. Dar a scris despre Kiev, iar mesajul său de pace devine actual. Adevărul este că avem nevoie, în deznădejdea noastră, de cuvinte. Iar dacă un poet al «lexicului nostru familiar», cum este Rodari, ni le oferă din trecut, ne par a fi cele pe care le căutam. Cele corecte.“ — Paolo Di Paolo, La Repubblica

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite