Klaus Iohannis va fi prezent la un spectacol în limba germană, la Festivalul de Teatru de la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis va fi prezent, vineri seară, la Sibiu, la spectacolul "Ultima bandă a lui Krapp" din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va fi prezent vineri, 19 iunie, începând cu ora 21.00, la Sibiu, Sala Thalia, la spectacolul de teatru «Ultima bandă a lui Krapp» din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru", se precizează în anunţul transmis de Administraţia Prezidenţială.

Spectacolul, cu Klaus Maria Brandauer în rolul lui Krapp, este regizat de Peter Stein. Scenografia îi aparţine lui Ferdinand Wögerbauer, iar costumele sunt realizate de Annamaria Heinreich, potrivit informaţiilor postate pe site-ul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

"«Ultima bandă a lui Krapp» este o piesă scurtă într-un act, scrisă de Samuel Beckett (1906-1989) în 1958 şi care a avut premiera în acelaşi an la Royal Court Theatre în Londra, fiind regizată de Donald McWhinnie şi cu Patrick Magee în rolul lui Krapp. Acţiunea are loc în ziua în care Krapp îşi serbează vârsta de 69 de ani: stând acasă, la biroul său, bătrânul scoate din sertar o bandă de magnetofon pe care îşi înregistrase gândurile despre viaţă şi propria persoană cu 30 de ani în urmă - făcea acest lucru în fiecare an, din ziua în care împlinise 24 de ani. Prin intermediul acestor înregistrări Krapp «separă grâul de neghina» experienţelor şi amintirilor sale. Bărbatul de 39 de ani pe care îl auzim în înregistrare este destul de diferit de cel de pe scenă; amândoi împărtăşesc însă dispreţul faţă de sinele mai tânăr, cel de 24 de ani, şi o poftă de banane. Autorul însuşi a precizat, sarcastic, că rezultatul acestui efort teoric a fost un Krapp bătrân şi obosit, a cărui seară nu se încheie prea bine. Beckett este un cronicar neclintit al deznădăjduirii provocate de existenţa limitată, deşi este şi un adept al încurajării, atunci când este pus în faţa unei profunde dureri emoţionale. Din când în când, Krapp râde cu poftă în timp ce ascultă vechea bandă. Vârsta înaintată îi permite să privească unele lucruri cu ironie", menţionează sursa citată.

Actorul de origine austriacă Klaus Maria Brandauer, unul dintre invitaţii speciali ai ediţiei din 2015, este cunoscut publicului român pentru rolul principal din filmul "Mephisto", pentru care a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, precum şi pentru rolul din "Out of Africa", ce i-a adus o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Festivalul de Teatru de la Sibiu 2015 se desfăşoară între 12 şi 21 iunie. La ediţia de anul acesta au loc 427 de evenimente din 70 de ţări, în 67 de spaţii de joc, cu un public estimat la 65.000 de spectatori pe zi, după cum a declarat Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului, la o conferinţă de presă din 27 mai.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite