Ion Luca Caragiale şi „dorinţa de carnal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine, 9 martie, ora 19.30, la Sala „George Constantin“ a Teatrului Nottara, va avea loc premiera spectacolului „O noapte furtunoasă“, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu.

Unul dintre cei mai importanţi regizori ai tinerei generaţii, ale căror creaţii pot fi văzute la acest moment pe scenele celor mai importante teatre bucureştene, Alexandru Mâzgăreanu montează acum, la Teatrul Nottara, „O noapte furtunoasă", în plin An Caragiale.

„Se potriveşte, pentru că suntem în an electoral! Se potriveşte şi pentru că societatea românească nu (prea) s-a schimbat în cei 100 de ani de când marele dramaturg a plecat dintre cei vii", se arată într-un comunicat al instituţiei. Totuşi, regizorul spune că „montarea de la Teatrul Nottara stă sub semnul întâmplării" şi că nu şi-a propus neapărat să fie în ton cu Anul Caragiale.

O noapte furtunoasă într-O casă de nebuni...

În scenografia semnată de Ştefan Caragiu şi coregrafia Roxanei Colceag, Alexandru Mâzgăreanu propune o nouă versiune asupra textului lui Caragiale.
„Am încercat să fac un spectacol despre nişte pasiuni care iau dimensiunea unor obsesii", a declarat Alexandru Mâzgăreanu pentru „Adevărul". „Despre o femeie a cărei pasiune faţă de propria persoană generează la rându-i alte obsesii pentru alte personaje şi un lanţ de evenimente tragicomice. O casă de nebuni, în care domină dorinţa de carnal", a continuat el. Din distribuţie fac parte Dan Bordeianu, Gabriel Răuţă, Alexandru Mike Gheorghiu, Şerban Gomoi, Ion Haiduc, Crenguţa Hariton şi Raluca Vermeşan.

„Cred că atuul spectacolului îl reprezintă o echipă de actori extrem de talentaţi, dispuşi să rişte pe un text arhicunoscut şi pe o idee care nu îi pune într-o poziţie tocmai comodă, o echipă care a reuşit să se debaraseze de clişeul «cum se joacă I.L. Caragiale»", a explicat regizorul. „Ne-am propus să descoperim sensurile de azi în spatele cuvintelor lui Caragiale. Un autor care la vremea lui a stârnit scandal în jurul pieselor sale, reacţie pe care cred că ar trebui să o stârnească şi azi".

"Atuul spectacolului îl reprezintă o echipă de actori extrem de talentaţi, dispuşi să rişte pe un text arhicunoscut.''
Alexandru Mâzgăreanu regizor

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite