INTERVIURILE FNT. Ion Rizea şi Claudia Ieremia aduc „Scene dintr-o căsnicie“, regizat de Radu Jude, în Festivalul Naţional de Teatru

0
0
Ioan Rizea şi Claudia Ieremia. FOTO Eduard Enea
Ioan Rizea şi Claudia Ieremia. FOTO Eduard Enea

Actorii Claudia Ieremia şi Ian Rizea, de la Teatrul Naţional din Timişoara, protagonişti ai mai multor spectacole de succes, printre care şi „Scene dintr-o căsnicie“, debutul în regia de teatru al lui Radu Jude, au fost invitaţi la Interviurile FNT, la Adevărul Live.

Spectacolul "Scene dintr-o căsnicie" se joacă pe 27 si 28 octombrie, de la ora 18.00, la Teatrul Naţional, Sala Atelier, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT).

Johan şi Marianne ar putea figura pe coperta oricărei reviste de life style: sunt căsătoriţi de zece ani, au doi copii reuşiţi, cariere înfloritoare, un cerc de prieteni care îi găsesc interesanţi, spirituali şi de încredere. Dar cuplul perfect e în deplină destrămare, corodat de frică, nesiguranţă, neînţelegere şi confuzie. O căsnicie distrusă, da, dar nu o dragoste distrusă. Celebrul cineast Ingmar Bergman cercetează în  SCENE DINTR-O CĂSNICIE  mecanismele vieţii de cuplu, suprapunerile şi idiosincraziile create de „familie” şi „iubire” – aceşti doi termeni cărora societatea se încăpăţânează să le impună sinonimia.  Scene dintr-o căsnicie  este o radiografie lucidă, descifrată pas cu pas de însuşi agonizantul cuplu. Şi ce remediu poate fi mai bun decât adevărul?Ingmar Bergman (1918 – 2007) este un om de teatru şi film suedez. Ca regizor, a influenţat major cinematografia secolului al XX-lea prin numeroase filme dintre care amintim A şaptea pecete, Fragii sălbatici, Persona, Strigăte şi şoapte, Fanny şi Alexander etc. A făcut filme de televiziune (Scene dintr-o căsnicie fiind probabil titlul cel mai cunoscut), a scris scenarii şi a regizat spectacole de teatru (de altfel, Bergman a fost, între 1963 şi 1966, directorul Teatrului Regal din Stockholm). Filmele sale au fost recompensate cu cele mai importante premii: Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, Premiul „Ursul de aur” la Festivalul Internaţional de la Berlin, Premiul Special al Festivalului de Film de la Veneţia, Premiul European de Film, mai multe Premii Oscar (pentru cel mai bun film străin, pentru imagine, pentru decoruri şi pentru costume).

image

SCENE DINTR-O CĂSNICIE

image

de Ingmar Bergman

Traducerea: Carmen Vioreanu

Distribuţia:

Johan: Ion Rizea

Marianne: Claudia Ieremia

Marianne: Alina Ilea

Regia: Radu Jude

Scenografia: Iuliana Vîlsan

Light Design: Lucian Moga

Durata: 2h 30 min (fără pauză)

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Timişoara

Claudia Ieremia, actriţă a Teatrului Naţional din Timişoara, a câştigat, anul trecut, premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul Naţional de Comedie, organizat de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi. Cu peste 50 de roluri pe scena timişoreană, Claudia Ieremia este una dintre cele mai prolifice actriţe, fiind distribuită de regizori precum Radu Afrim, Alexander Hausvater, Felix Alexa sau Claudiu Goga.

Ion Rizea s-a remarcat în spectacole precum "Prometeu înlănţuit", "Anna Karenina", "Iov" sau "Proştii sub clar de lună", fiind de asemenea unul dintre preferaţii distribuţiilor timişorene. A lucrat cu regizori precum Mihai Măniuţiu, Ada Lupu, Răzvan Mazilu, Alexa Visarion sau Beatrice Rancea.

Cei doi pot fi văzuţi în cadrul Festivalului Naţional de Teatru în două spectacole, "Scene dintr-o căsnicie", debutul în regie de teatru al lui Radu Jude, precum şi în "Meteorul", regizat de Mihai Măniuţiu.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri