Interviurile FNT. Actriţele Antoaneta Cojocaru şi Mihaela Teleoacă, la Adevărul Live: „Nu am întâlnit o instituţie care să încerce să crească o generaţie nouă de actori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacolul „Cea mai puternică“, după textul lui August Strindberg, cu Mihaela Teleoacă şi Antoaneta Cojocaru, se joacă pe 24, 25, 27 şi 28 octombrie, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT). Astăzi, cele două actriţe au venit în studioul Adevărul Live.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

O soţie şi o amantă, aflate faţă în faţă în ajunul Crăciunului. Un decor diafan, vătuit în alb, cu o masă de lalele galbene şi roşii. Pe scena Sălii Noi a Teatrului de Comedie, două femei fără nume, îmbrăcate în negru, respectiv în alb: Doamna X (Mihaela Teleoacă) şi Domnişoara Y (Antoaneta Cojocaru).

Amanta, interpretată de Antoaneta Cojocaru,  care semnează şi regia spectacolului-laborator, rosteşte câteva vorbe doar în finalul spectacolului.
 

Suferinţa femeii din umbră, a celei sacrificate, e transpusă în gesturi, iar toată ura acesteia faţă de femeia oficială îi este prinsă în intensitatea privirii. Tensiunea creşte progresiv într-un carusel al unui dans sfâşietor, care atinge culmi paroxistice, în coregrafia Ioanei Marchidan.

Cine vrea să cumpere bilete la Festivalul Naţional de Teatru - click aici.

cea mai puternica

Foto:Teatrul de Comedie

Piesa „Cea mai puternică“ a fost pusă în scenă, în premieră mondială, pe 9 martie 1889, la  Copenhaga, cu Siri von Essen în rolul Doamnei X, soţia înşelată. Deşi soţia, sfâşiată la rândul ei, proclamă în faţa amantei că, dincolo de toate, ea rămâne cea mai puternică,  în realitate,  Siri von Essen va divorţa de August Strindberg  doi ani mai târziu.
Antoaneta Cojocaru a mai coordonat spectacole de teatru-laborator la Teatrul Bulandra („Arlechino moare?“ şi „Pescăruşul“, producţie în care Mihaela Teleoacă o joacă pe Arkadina lui Cehov).

Antoaneta Cojocaru: Soţia şi amanta au în comun dragostea pentru un băiat. E un fapt de viaţă destul de des întâlnit şi nu putem întotdeauna să controlăm pe cine iubim. Mi-a plăcut textul, pentru că vorbeşte despre un subiect de viaţă. Cea mai puternică, în acest spectacol, este cea care îl iubeşte cel mai tare. În acest caz, personajul Mihaelei.
Am relaţie bună cu spectatorii. (...) Pentru mine e important să ţin legătura cu oamenii care vin în sală. Le răspund tuturor. Mă interesează cine sunt oamenii care aleg acest spectacol, dintre multe altele.

Ce înseamnă spectacol-laborator
Antoaneta Cojocaru: Include cercetare. Generaţiile de artişti mari au trecut de la o partitură la alta, de la una dificilă, la una şi mai dificilă. S-a investit în ei. Actorul nu mai valorează atât de mult. Nu am întâlnit o instituţie care să încerce să crească o generaţie nouă de actori.
Mihaela Teleoacă: Actorul ajunge să şteargă ce a învăţat până atunci şi începe un nou drum. (...) Învaţă să zică textul într-un altfel de regie. (...) Comoditatea actorului se reduce la zero. Astfel de laboratoare sunt importante pentru public, dar şi pentru noi, actorii.

Sunt mulţi actori care nu au avut cu cine să lucreze. E păcat ca publicul să nu-i vadă, a spus actriţa Antoaneta Cojocaru.
cea mai puternica

Foto: Teatrul de Comedie

Ipostaza de actor şi regizor

Antoaneta Cojocaru: Prin opera mea pun în evidenţă „viul“ din actor. La „Pescăruşul“ am lucrat un an de zile. (...) Vreau ca oamenii cu care lucrez să se simtă în siguranţă când încep spectacolul. (...) Nu cred că sunt o regizoare. Mă interesează să pun în valoare actorul, sunt dependentă de energia care se leagă în interiorul unei echipe.
Mihaela Teleoacă: Povestea se naşte acolo, în cadrul laboratorului. Antoaneta a reuşit să le explice foarte bine, pentru că avea şi perspectiva actorului. Nu numai că a pus în valoare actorii, dar i-a şi provocat, ca şi cum s-ar fi provocat pe ea însăşi.
Antoaneta Cojocaru: Sunt mulţi actori care nu au avut cu cine să lucreze. E păcat ca publicul să nu-i vadă.
Mihaela Teleoacă: A fost provocare să lucrez cu tineri actori. (...) Vreau să mă întorc la Festivalul Naţional de Teatru, care promovează valorile teatrului românesc. (...) Înseamnă mult că Antoaneta că şi-a găsit locul în acest festival.

Actorul ajunge să şteargă ce a învăţat până atunci şi începe un nou drum. (...) Învaţă să zică textul într-un altfel de regie, a spus actriţa Mihaela Teleoacă.


„Cea mai puternică“

Teatrul de Comedie  Bucureşti, Sala Nouă
Traducere: Carmen Vioreanu

Un spectacol-laborator condus de:  Antoaneta Cojocaru
Scenografie: Vladimir Turturică
Coregrafie: Ioana Marchidan
Cu: Mihaela Teleoacă, Antoaneta Cojocaru

PROGRAM ÎN FNT

24-10-2015 | 18:00
Teatrul de Comedie, Sala Nouă

25-10-2015 | 21:00
Teatrul de Comedie, Sala Nouă

27-10-2015 | 21:00
Teatrul de Comedie, Sala Nouă

28-10-2015 | 18:00
Teatrul de Comedie, Sala Nouă

Cine vrea să cumpere bilete la Festivalul Naţional de Teatru - click aici.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite