„Inimi cicatrizate“, încă un succes marca Radu Jude

0
0

Lungmetrajul „Inimi cicatrizate” proiectat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno (3-13 August 2016) este răsfăţat de critica de specialitate prezentă la prestigiosul eveniment din Elveţia. Filmul este o adaptare cinematografică a romanului   "Inimi Cicatrizate", de Max Blecher.

Screen International titrează: „Regizorul „Aferim!"-ului, Radu Jude, deschide o fereastră înspre o cu totul altă perioadă din trecutul României în "Inimi cicatrizate", o adaptare meticuloasă şi lipsită de sentimentalism a unui roman de Max Blecher. Povestea unui tînăr ale cărui gînduri şi sentimente stau în umbra morţii abordează teme filozofice majore, precum semnificaţia şi rostul existenţei umane. În nuanţe precise şi fără să se teamă să pară intelectualizant, „Inimi cicatrizate" e străbătut de curenţi emoţionali care l-ar putea face chiar mai accesibil decît „Aferim!". Critica ar putea să ajute la plasarea lui în rîndul filmelor de artă serioase şi consistente şi ar putea să consolideze reputaţia de voce distinctă a lui Jude în cinematografia contemporană a României”, adaugă celebra publicaţie.

„Radu preferă cadrele statice, pe parcursul cărora evenimentele se desfăşoară ca într-o ramă. Regia lui e concentrată şi nonşalantă, dar povestea are destul umor şi suficientă emoţie încît filmul să se "îmblînzească". Atunci cînd Emanuel este ţintuit într-un corset de ghips, face dragoste cu Solange, al cărei picior e ţinut în chingi, contorsiunile lor par să fie o scenă din adaptarea lui Cronenberg pentru „Crash". Trupurile care se dezintegrează şi care nu-i mai slujesc pe oameni în "Inimi cicatrizate" ar fi fost foarte la locul lor într-un film de Cronenberg”, mai scrie Allan Hunter pentru Screen International.

Cotidianul francez Liberation completează:

image
Flimul „Inimi cicatrizate" funcţionează ca o „maşinărie care reasamblează bucăţile unei vieţi". Mai întîi, oraşul bolnavului care trebuie trimis departe, pentru a evita contagiunea. Apoi, sanatoriul şi micro-societatea acestuia. În fine, patul în care Emanuel va fi ţintuit într-un corset de ghips. Între aceste trei locuri devin posibile toate jocurile de reducere sau de dilatare a spaţiului: sanatoriul şi culorile acestuia, tărgile şi paturile, cheiul şi plaja, oraşul şi calea ferată. Dar, foarte repede, patul bolnavului devine centrul lumii şi centrul filmului. Radu Jude vorbeşte înainte de toate despre sentimentul singurătăţii. Spiritul strălucit al lui Emanuel, impregnat de poezie, de cultură şi de umor, nu te poate păcăliSite-ul de specialitate Cineuropa.org a scris:

Lucian Teodor Rus este foarte convingător în rolul lui Emanuel, iar tînărul actor îşi găseşte o parteneră puternică în Ivana Mladenovic. Aceasta o interpretează pe Solange, o fostă pacientă a sanatoriului, îndeajuns de norocoasă încît să-şi fi recăpătat complet mobilitatea, după ani de suferinţă. E uşor să presupui că pentru Emanuel ea reprezintă mai mult decît o tînără femeie modernă, atractivă şi inteligentă. Ea e şi un simbol al speranţei, o dovadă că durerea îngrozitoare şi că anii petrecuţi într-o poziţie nefirească pot avea efecte benefice. Contrastul dintre prezentul dureros şi viitorul fericit este inima acestui film.Acţiunea din filmul „Inimi cicatrizate” are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Din distribuţie fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuţ, Şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu. Scenariul şi regia sunt semnate de Radu Jude.

Radu Jude a câştigat anul trecut „Ursul de Argint” pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin pentru pelicula „Aferim!”, producţia românească cu cel mai mare succes de box-office în 2015.

„Inimi cicatrizate” a avut premiera mondială la sfârşitul săptămânii trecute la Locarno. Gala de închidere va avea loc pe 13 august, de la ora locală 21.00.

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite