„Ţară moartă“ de Radu Jude, cel mai bun documentar la Premiile Astra Film

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premiile Astra au fost decernate la Sala Thalia din Sibiu, pelicula lui Radu Jude, „Tara moartă", fiind declarată Cel mai bun documentar
Premiile Astra au fost decernate la Sala Thalia din Sibiu, pelicula lui Radu Jude, „Tara moartă", fiind declarată Cel mai bun documentar

Gala de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2017, în cadrul căreia s-au anunţat filmele câştigătoare ale ediţiei cu numărul 24, au fost decernate pe 21 octombrie la Sala Thalia din Sibiu. Nu mai puţin de 57 de filme au fost incluse în cele cinci secţiuni competiţionale: International, Europa Centrală şi de Est, România, Scurt-metraj şi DocSchool.

Filmele din competiţia Astra Film Festival au fost evaluate de un juriu format din 13 specialişti din industria cinematografică internaţională: Peter Biella, Vassilis Economou, Leonard Kamerling, Artchil Khetagouri, Réka Lemhényi, Ionuţ Mareş, Bill Nichols, Kumjana Novakova, Christophe Postic, Alina Predescu, Ada Solomon, Michael Stewart şi Corina Şuteu.

Premiul pentru cel mai bun documentar internaţional a fost acordat filmului Şi ne mântuieşte de cel rău/Libera Nos (regia Federica Di Giacomo), un film complex, care ocoleşte senzaţionalul şi relevă straturi succesive ale sistemului complicat de relaţii dintre Biserica Catolică, posedare diavolească, credinţă şi exorcism. Prima Împărtăşanie/Communion, un film de Anna Zamecka, o operă de artă care ne duce în interiorul acestui cadru emoţional intens printr-un limbaj audiovizual artistic captivant, antrenând publicul într-o călătorie empatică  intensă, a fost alegerea juriului AFF pentru Premiul AFF pentru cel mai bun film documentar din Europa Centrală şi de Est.

Premiul pentru cel mai bun documentar românesc a fost primit de Ţara moartă/The dead nation, de Radu Jude, pentru un film a cărui structură inovatoare forţează limitele cinema-ului documentar. Istoria devine dureros de personală, evenimente publice sunt relatate de vocea victimei care nu are puterea să le influenţeze, iar publicul e pus în situaţia de a extrage semnificaţia fiecărei secvenţe de imagine statică şi sunet montate în contratimp.

Premiul  pentru cea mai bună cercetare într-un film documentar din secţiunea România a fost primit de filmul Muzică de petrecere/Shindy music, de Andrei-Nicolae Teodorescu, pentru un film care sărbătoreşte cultura populară printr-o portretizare fascinantă a transmiterii tradiţiei muzicale şi oferă o viziune optimistă asupra vieţii în trei comunităţi de romi. Al doilea premiu pentru cea mai bună cercetare într-un film documentar din secţiunea România, la Astra Film Festival 2017 a fost acordat filmului Phoenixxx (regia Mihail Gavril Dragolea), pentru că lasă personajelor spaţiu de exprimare şi le prezintă dincolo de stereotipii, surprinzând efortul lor de a deveni fiinţe umane complete.

Premiiel Astra Sibiu

Premiul pentru cel mai bun documentar studenţesc – Best DocSchool Award a fost câştigat de filmul Educaţie/Education (regia Emi Buchwald), un cadru care se lărgeşte de la micro-cosmosul feţelor de copii către perspectiva mai largă ale căminelor şi părinţilor, ajungând să cuprindă o lume întreagă. Pentru filmul care oferă o imersiune vizuală şi crează o lume ce combină elemente de poezie cinematografică şi realism social, juriul a oferit Premiul pentru cea mai bună regie într-un documentar studenţesc filmului Cowboy de oraş/Urban Cowboys, în regia lui Pawel Ziemilski. Cel mai bun documentar scurtmetraj premiat de juriul AFF este Întoarcerea acasă/Homecoming, de Noam Sobovi, pentru filmul care a părut cel mai relevant şi cel mai puternic ancorat în complexitatea realităţii lumii în care trăim.

Pentru operatorul care a filmat Apa ca un bivol negru (documentar realizat în 1970) şi Nunta de piatră (din 1973), pentru filmul O lacrimă de fată, realizat în 1980, care a rămas în istoria cinematografiei ca filmul care a propus o formulă narativă nemaivăzută până atunci, pentru  Baloane de curcubeu, pe care l-a terminat tot în 1982 şi care n-a trecut de cenzură, pentru  munca sa de operator de elită şi înnoirile aduse limbajului cinematografic ce a rezistat testului timpului şi pentru nebunia de a fi făcut ceva deosebit în cinematografia românească şi dincolo de graniţele ei, Astra Film a acordat Premiul de excelenţă cineastului Iosif Demian.

Juriul a acordat o menţiune specială unui film condus cu fermitate, care ne introduce prin intermediul unei structuri formale îndrăzneţe în viaţa de zi cu zi a unei familii de muncitori chinezi: Another Year de Shengze Zhu.

Filmele premiate la AFF 2017 vor fi proiectate duminică la Sala Thalia din Sibiu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite