Holocaustul evreilor, în „artă şi media“. Amintiri sfâşietoare, depănate la Primăria Oradea VIDEO

0
0
„Auschwitz 70 de ani. Alive" conţine mărturii zguduitoare ale şase supravieţuitori evrei din România
„Auschwitz 70 de ani. Alive" conţine mărturii zguduitoare ale şase supravieţuitori evrei din România

Două evenimente de amploare, care fac parte din proiectul „Auschwitz - 70 de ani”, au fost găzduite de Primăria Oradea: pe 16 octombrie, a avut loc dezbaterea „Holocaust în artă şi media“, iar pe 17 octombrie a fost lansat volumul „Auschwitz 70 de ani. Alive“.

Dezbaterea „Holocaustul în artă şi media” a fost o premieră în spaţiul publicul românesc, fiind coordonată de Thea Haimovitz, care a realizat şi proiectul „Auschwitz - 70 de ani”. Contributori în cadrul acestei dezbateri au fost E.S. Ambasador Tamar Samash, dr. Tvica Herman Berkovits - consul onorific al României în Israel, Doina Meiseles - preşedintă AZOCLM, Doina Gradea - director general TVR, Virgil Oniţa - preşedinte Libris Cultural, prof. univ. dr. Andrei Marga, prof. univ. dr. Carol Iancu, prof. univ. dr. Ladislau Gyemant, Raico Cornea - preşedinte UJMMER, Romeo Couţi - director TVR Cluj.

„Auschwitz 70 de ani. Alive" conţine mărturii zguduitoare ale şase supravieţuitori evrei din România, care au avut puterea să povestească familiilor prin ce au trecut, zeci de ani mai târziu. Sunt interviuri ample care trebuie citite, cu toată durerea pe care o transmit şi neînţelegerea minţii omului normal pentru asemenea experimente oribile care s-au petrecut în istoria umanităţii”, se arată în descrierea volumului.

Conferinţa "Holocaustul în artă şi media" a fost organizată de TVR Cluj, împreună cu Primăria Oradea şi Editura Libris. Ocazia a fost realizarea unor reportaje la lagărul de exterminare de la Auschwitz, la 70 de ani de la încheierea procesului de lichidare a evreilor, cunoscut acum sub numele de Holocaust.

Moderat de Thea Haimovitz, ea însăşi autorul mai multor interviuri cu supravieţuitori ai lagărelor de concentrare/exterminare, evenimentul s-a bucurat de prezenţa mai multor oficialităţi şi reprezentanţi ai mass-media de la Cluj-Napoca, Bucureşti şi Israel. Primul care a luat cuvântul a fost viceprimarul Florin Birta, care a transmis salutul gazdelor către toţi cei prezenţi, ţinând să amintească importanţa comunităţii evreieşti pentru Oradea, aportul său în dezvoltarea economică şi urbanistică a oraşului la începutul secolului XX.

E.S. Tamar Samash, ambasadorul Israelului din România, a arătat că "scopul venirii în România este de a-i face pe cei tineri să înţeleagă Holocaustul, dar într-un mod nou, în care să transformăm cifrele în realitate. Dacă am sta un minut să ne gândim la toate victimele Holocaustului, ne-ar lua 11 ani să le pomenim pe toate". Totodată, aceasta a precizat că "în câţiva ani nu vom mai avea supravieţuitori ai Holocaustului, aşa că trebuie să acţionăm pentru binele lor acum".

Dezbatere Holocaust Oradea

Consulul general al României în Israel, dr. Tvica Herman Berkovits, a rememorat câteva pasaje legate de părinţii săi, trecuţi prin lagărele naziste, dar a făcut referire şi la evenimentul de comemorare a lui Elie Wiesel, desfăşurat anul trecut la Siget, dar nedifuzat decât târziu la televiziunile româneşti. Acest lucru a fost amintit şi de către Doina Gradea, directorul general al Televiziunii Române, care a mai arătat că "trebuie să facem demersurile jurnalistice pentru a arăta ce s-a întâmplat cu evreii români".

Preşedintele comunităţii evreieşti din Oradea, Felix Koppelmann, a ţinut să puncteze faptul că spaţiul în care s-a desfăşurat conferinţa este unul şi acelaşi cu încăperea în care s-a decis, în anul 1944, ghetoizarea evreilor din Oradea şi Bihor şi trimiterea lor către lagăre. "

Astăzi, Primăria ne mulţumeşte pentru ce au făcut evreii în acest oraş, suntem măguliţi de forma prin care moştenirea noastră este pusă în valoare", a completat Koppelmann, cu referire la renovarea sinagogii Zion şi la viitorul muzeu al evreilor.

Doina Meiseles, preşedintele AZOCLM, a făcut referire la un incident petrecut cu ocazia unui concert al unei formaţii maghiare, anul trecut, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. În cadrul concertului au fost afişate imagini reprezentându-l pe Hitler şi armata nazistă, iar solistul ar fi spus "Clujul va fi din nou maghiar". Momentul a fost surprins de o tânără reporteriţă, difuzat la TVR, însă aceasta a fost apoi demisă. În timp ce liderii nazişti continuă să apară în presă, tot din presă dispare cuvântul Holocaust, după cum a susţinut Armand Shor, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Israel-România, potrivit ebihoreanul.ro.

La eveniment au participat şi mai mulţi istorici şi politologi, precum Andrei Marga şi Carol Iancu. Primul a arătat că "America şi Europa nu au rezolvat toate aspectele legate de Holocaust. Generaţiile se schimbă, iar cele noi nu au la fel de multă sensibilitate ca precedentele pentru că trăiesc într-un alt context, paşnic". La rândul său, Carol Iancu a amintit că pogromul împotriva evreilor nu a fost singular, exemplificând cu genocidul armean, comis în timpul primului război mondial.

În ultima parte a evenimentului, presărat cu mici selecţii din emisiunile TVR despre Holocaust, interviuri larg apreciate de către cei prezenţi, directorul Editurii Libris, Virgil Oniţă, a vorbit despre volumul "ALive. Auschwitz 70 de ani", ultimele minute fiind rezervate unor reprezentanţi ai TVR, precum Mircea Neacşa şi Romeo Coruţ, se arată într-un articol publicat de ebihoreanul.ro

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite