Gala Tinerilor Scriitori şi-a desemnat câştigătorii celei de-a şasea ediţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Dună, încadrat de Dan Mircea Cipariu şi Radu Boroianu (ICR)
Teodor Dună, încadrat de Dan Mircea Cipariu şi Radu Boroianu (ICR)

Teodor Dună, Laurenţiu Malomfălean, Ana Donţu, Alexandru Voicescu şi Vlad Drăgoi sunt câştigătorii celei de-a şasea ediţii a Galei Tinerilor Scriitori - Cartea de Poezie a anului, care a avut loc vineri, în aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" (BCU) din Bucureşti.

Juriul care a desemnat laureaţii a fost format din criticii literari Bianca Burţa-Cernat, Mihai Iovănel şi Andrei Terian, premiaţi la ediţiile Galei Tinerilor Scriitori din anii 2012, 2013, respectiv 2014.

Premiul tânărul poet al anului 2015 a fost câştigat de Ana Donţu, pentru volumul "Cadrul 25", publicat la Editura Max Blecher. "Pentru mine este importantă această confirmare, la început", a declarat poeta la înmânarea premiului.

La aceeaşi categorie au fost nominalizaţi Ionelia Cristea, care a scris "Noaptea de gardă" (editura Cartea Românească), Andrei Doboş, pentru "Valea rea" (editura Cartea Românească), Vlad Drăgoi, cu "Eschiva" (editura Cartea Românească), Robert G. Elekes, cu "Aici îmi iau dinţii-n spinare şi adio" (editura Tracus Arte) şi Aura Maru, cu "du-te free" (editura Cartier).

Tânărul prozator al anului 2015 a fost desemnat Alexandru Voicescu, pentru volumul "Malad", publicat la editura Herg Benet. La această categorie au fost nominalizaţi Flavius Ardelean, cu "Scârba sfântului cu sfoară roşie" (editura Herg Benet) şi Andrei Mocuţa, cu "Literatura" (editura Tracus Arte).

Premiul tânărul critic al anului 2015 a fost câştigat de Laurenţiu Malomfălean, pentru volumul "Nocturnalul postmodern. Când visele imaginează hiperindivizi cu onirografii", apărut la editura Tracus Arte. La aceeaşi categorie au fost nominalizaţi şi Daniel Puia-Dumitrescu, cu "O istorie a Cenaclului de Luni" (Cartea Românească), şi Ionuţ Miloi, cu "Cealaltă poveste. O poetică a rescrierii în literatura română contemporană" (Casa Cărţii de Ştiinţă).

Tânărul scriitor al anului 2015 a fost desemnat Vlad Drăgoi, cu volumul "Eschiva", publicat la Cartea Românească. Acesta a declarat în cadrul galei că va folosi banii câştigaţi în urma premierii, 1.500 de lei, pentru a-şi cumpăra o consolă Playstation 4.

Premiul pentru cartea de poezie a anului 2015 i-a fost oferit lui Teodor Dună de către preşedintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, pentru volumul "Obiecte umane", apărut la editura Cartea Românească.

Valoarea totală a premiilor este de 9.000 de lei, distribuite pe categorii: 3.000 de lei pentru premiul cartea de poezie a anului şi câte 1.500 de lei pentru celelalte patru distincţii.

Dan Mircea Cipariu, moderatorul şi iniţiatorul galei, a anunţat că diplomele ca, de altfel, toate elementele vizuale ale evenimentului au fost realizate de artistul Mihai Zgondoiu, cu care pregăteşte, pe 19 februarie, o expoziţie la Galeria Galateca din Bucureşti, dedicată celebrării a 100 de ani de dadaism şi a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, într-un proiect care se va intitula "Dada. Brâncuşi".

Organizatorii Galei Tinerilor Scriitori - Cartea de Poezie a anului 2015 sunt Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din Bucureşti şi Asociaţia Euro Culturart. Radio România Cultural a transmis în direct evenimentul.

Gala Tinerilor Scriitori i-a avut ca invitaţi pe muzicienii Mircea Tiberian (pian) şi Nadia Trohin (voce).

Gala Tinerilor Scriitori marchează sărbătorirea celei de-a şasea ediţii a Zilei Culturii Naţionale, conform unei legi promulgate pe 6 decembrie 2010 de preşedintele României, şi este un eveniment-concurs dedicat tinerilor creatori de literatură română, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, din spaţiul geografic şi cultural românesc.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite