Filmele româneşti fac noapte albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30 de filme, în 9 destinaţii nocturne, în săli întunecoase sau în aer liber, vor face, vineri spre sâmbătă, deliciul iubitorilor de cinema din Capitală. Printre peliculele proiectate se află „Mănuşile roşii“, de Radu Ga-brea, în avanpremieră, „Marţi, după Crăciun“, recent lansat, dar şi clasice semnate de Ciulei, Pintilie, Piţa, Veroiu şi Cristi Puiu.

O excelentă iniţiativă, lansată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (principalul organizator al Festivalului de Film Transilvania, de la Cluj), îşi propune redeschiderea gustului publicului bucureştean pentru filmul românesc, prin organizarea - pe modelul Nopţilor Albe ale muzeelor, ale galeriilor sau ale institutelor culturale - unei Nopţi Albe în care să fie proiectate producţii cinematografice autohtone, mai vechi sau mai noi. Iniţiativa vine într‑un moment fast pentru cinematograful românesc, pe plan internaţional, dar în care publicul de‑acasă tratează în continuare cu răceală filmele noi, multi-premiate, fiind influenţat şi de numeroase clişee vehiculate despre acestea.

Se speră, astfel, ca printr-un eveniment de genul acesta, cool, să se (re)deştepte interesul, în primul rând al tinerilor, iar ulterior aceştia să revină în sala de cinema când vor vedea afişul unui film românesc. Cu atât mai mult cu cât toamna aceasta se anunţă extrem de bogată în filme româneşti, unele dintre ele foarte interesante şi aşteptate de cunoscători cu nerăbdare.

Peste 30 de producţii cinematografice româneşti vor fi proiectate în noaptea de vineri, 17 septembrie, spre sâmbătă, 18 septembrie, între orele 18.00 şi 2.00, într‑un veritabil maraton cinefil, desfăşurat în nu mai puţin de nouă spaţii, unele interioare, altele în aer liber: Piaţa George Enescu, Uranus 144, Terasa Clubului Fabrica, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Muzeul Ţăranului Român Open Air, Cinema Patria, Cinema Studio, Sala Elvira Popescu şi Cinema Eforie. „Sperăm să trezim atât interesul spectatorului care e tot mai dornic să vadă film românesc, dar şi al celui care poate experimenta caracterul specific al acestui tip de eveniment (filme diferite în locuri diferite), renunţând poate la obiceiul de a viziona filmul românesc acasă, pe computer, urmare a unui download ilegal de pe internet", susţine Ramona Sârbu, coordonatorul proiectului.

Gabrea, în premieră bucureşteană

Alexandru Papadopol (stânga), în „Marfa şi banii“

image

Cel puţin două dintre filmele proiectate sunt prezentate în avanpremieră: drama istorică „Mănuşile roşii", a reputatului Radu Gabrea, şi comedia „Nuntă în Basarabia", de Napoleon Helmis. Proiecţia filmului lui Gabrea (în noul spaţiu open air din Piaţa George Enescu, din faţa Ateneului, de la ora 20.30) se constituie în principalul eveniment al Nopţii, pentru că este vorba de o premieră absolută pentru Capitală. Filmul a mai fost proiectat, cu succes, la Cluj şi la Constanţa, în festivaluri, dar niciodată în Bucureşti, spre deosebire de pelicula lui Helmis, care a mai rulat la MŢR în cadrul Festivalului Filmului European din primăvară.

„Am împins premiera oficială a filmului până în luna ianuarie, dar tocmai de aceea m-am gândit să dau posibilitatea celor care chiar sunt nerăbdători să cunoască filmul, să-l vadă în această proiecţie. E o inflaţie de talente în lunile astea care urmează, nu vreau să mă calc pe picioare cu nimeni, plus că trebuie să merg cu filmul la Sao Paolo şi la alte festivaluri", explică regizorul Radu Gabrea. Profundă meditaţie despre represiunea comunistă şi tragedia istorică a anilor '50, cu elemente din propria biografie a regizorului, „Mănuşile roşii" continuă, la doi ani după „Cocoşul decapitat", ecranizarea trilogiei autobiografice a pastorului sas Eginald Schlattner, cu cel mai controversat volum al acesteia.

Maeştri şi tineri cineaşti

Alexandru Mihăescu (centru), într-o scenă din „Mănuşile roşii“

image

Organizatorii şi-au propus ca „evenimentul să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi". Prin urmare, avem în program filme româneşti recente, unele dintre ele în avanpremieră, dar şi clasice ale cinematografiei autohtone, grupate în programul special intitulat „Maeştrii" şi găzduit de Muzeul Ţăranului Român (MŢR). Printre titlurile la care s-au oprit organizatorii pentru acest grupaj se află filme precum: „Valurile Dunării" (regia Liviu Ciulei), „Secvenţe" (regia Alexandru Tatos), „O vară de neuitat" (regia Lucian Pintilie) sau „Nunta de piatră" (regia: Mircea Veroiu, Dan Piţa).

Nu vor lipsi nici (deja) clasicele a ceea ce este considerat „noul val" românesc, din anii 2000: „Marfa şi banii" (2001) şi „A fost sau n-a fost?" (2006), debuturile în lungmetraj ale consacraţilor Cristi Puiu şi, respectiv, Corneliu Porumboiu, vor fi proiectate la Cinema Patria. Tot aici, dar şi la MŢR, va rula filmul care se anunţă ca fiind următorul hit al „noului val": „Marţi, după Crăciun", al patrulea lungmetraj al regizorului Radu Muntean. La Eforie, vor putea fi vizionate alte trei filme de referinţă ale tinerilor regizori: „Pescuit sportiv" (2009), de la ora 19.00, „Occident" (2002), de la ora 20.45, şi „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" (2006), de la ora 22.45 - debuturile în „lung" ale lui Adrian Sitaru, Cristian Mungiu şi, respectiv, Cătălin Mitulescu.

La Club Fabrica, pe terasă, pasionaţii de clubbing, dar şi de filme, vor putea „degusta"un program maraton de scurtmetraje româneşti, premiate la prestigioase festivaluri internaţionale de film, printre care „Colivia", de Adrian Sitaru, „Nunta lui Oli", de Tudor Cristian Jurgiu, şi „Oxigen", de Adina Pintilie. În sfârşit, nostalgicii comediilor à la roumaine vor petrece seara vizionând, în open air la MŢR, „Nuntă în Basarabia", al doilea lungmetraj al lui Napoleon Helmis, prezentat în avanpremieră, iar în open air, în Piaţa George Enescu, de la ora 23.00, o comedie de referinţă: „Filantropica", de Nae Caranfil.

Noaptea Albă a Filmului Românesc

Unde: Bucureşti, în 9 spaţii de proiecţie (Piaţa George Enescu, Uranus 144, Terasa Clubului Fabrica, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Muzeul Ţăranului Român Open Air, Cinema Patria, Cinema Studio, Sala „Elvira Popescu", Cinema Eforie)
Cât: peste 30 de producţii autohtone
Când: noaptea de vineri, 17 septembrie, spre sâmbătă, 18 septembrie
Intrarea: liberă, în limita locurilor disponibile
Program: www.tiff.ro

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite