Filmele lui Cristian Mungiu. Retrospective, aniversări şi actori cunoscuţi, la Iaşi, în capitala filmului românesc  VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zilele filmului românesc se desfăşoară între 10 şi 14 mai la Iaşi
Zilele filmului românesc se desfăşoară între 10 şi 14 mai la Iaşi

Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Dorel Vişan, Tania Popa, Cristina Flutur, Emanuel Pârvu, Călin Chirilă, Teodor Corban, Diana Cavallioti, Adrian Titieni, Maria Drăguş, Petru Ciubotaru vor veni la Serile Filmului Românesc, pentru a fi alături de invitatul ediţiei a VIII-a, Cristian Mungiu.

Invitaţii fac parte din echipele de filmări cu care a colaborat de-a lungul timpului regizorul Cristian Mungiu. Mulţi dintre ei au colaborat cu regizorul chiar la debutul său în lungmetraj – Occident.
Invitaţii vor veni la festival şi vor participa la proiecţiile filmelor în care joacă şi vor răspunde curiozităţilor cinefililor.
Festivalul dedicat filmului românesc se va desfăşura în perioada  10 – 14 mai şi este la a VIII-a ediţie. Ambasadorul Cultural este criticul de film Irina – Margareta Nistor. Invitatul special al ediţiei este Cristian Mungiu, căruia i se va realiza o retrospectivă şi o aniversare de zece ani a Premiului Palme d’Or pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile.

Anamaria Marinca a devenit celebră pentru rolul său din filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, filmul lui Cristian Mungiu, câştigător al Palme d'Or. A studiat vioara în copilărie, dar a renunţat la muzică în favoarea actoriei. Anamaria a absolvit Universitatea de Arte Plastice „George Enescu” din Iaşi. În 2005, ea a câştigat trei premii pentru Cea mai Bună Actriţă (Premiul BAFTA, Premiul Royal Television Society si Premiul Golden Nymph la al 45-lea Festival de Televiziune de la Monte Carlo), pentru rolul său din Sex Traffic, o dramă a CBC/Channel 4, despre traficul de carne vie. În 2007, Anamaria Marinca a jucat în filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile al lui Cristian Mungiu, producţie care a primit Palme d'Or - ul la Festivalul de Film de la Cannes şi alte două premii (Premiul Cinema şi Premiul FIPRESCI). Anamaria Marinca a jucat şi rolul Irmei în drama de război Furia: Eroi anonimi/ Fury (2014), alături de Brad Pitt, în regia lui David Ayer.

Laura Vasiliu s-a născut în Piatra Neamţ, a absolvit Academia de Teatru şi Film şi a reuşit să îşi învingă timiditatea, fiind încurajată să continue cu actoria. Consideră teatrul o chemare, de mică fiind fascinată de scenă, culise, spectatori. A cântat în cor şi şi-a dorit mereu ca teatrul să o surprindă în mai multe ipostaze. Succesul l-a simţit datorită filmului, iar pentru rolul din      4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile  a obţinut Premiul Gopo  pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar. Actriţa afirmă că filmul în regia lui Cristian Mungiu i-a adus mai multe avantaje în afara ţării, cinematografia din străinătate dorind să cunoască actorii care au roluri importante în filme premiate la Festivalul de Film de la Cannes.

Vlad Ivanov, de mic, imita scene din Stan şi Bran, pe care le arăta părinţilor şi musafirilor făcându-i să se amuze. Dorinţa pentru actorie se născuse din joaca pusă în scenă în casa părinţilor.  Finalizarea studiilor la Şcoala Populară de Arte din Botoşani l-a determinat să plece la Bucureşti, unde a muncit pe timp de noapte, într-un butic din Gara de Nord, pentru a se întreţine şi pentru a se pregăti de facultate. Afirmă despre 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile că este pelicula care l-a lansat, de pe scena teatrului bucureştean, în orbita cinemaului românesc şi internaţional. Rolul lui Bebe din filmul care a luat marele premiu la Cannes, în 2007, i-a deschis orizontul către personajele negative, iar regizorii care l-au cooptat au ţinut seama de acest aspect.

Dorel Vişan a fost apreciat de cotidianul The New York Times ca fiind un actor extraordinar, a primit numeroase distincţii pentru rolurile din producţiile româneşti şi internaţionale. A jucat în filmul Occident, regizat de Cristian Mungiu.

Tania Popa este născută pe 19 ianuarie 1973, în Căuşeni, Republica Moldova. Actriţa a venit în România să studieze actoria la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti în 1990. Este absolventă a Academiei de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, promoţia 1994, clasa profesor Grigore Gonţa. Debutează la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” în 1993 cu rolul Ismena - „Antigona” de Sofocle, în regia celebrului Alexandru Tocilescu. Tania Popa a făcut roluri importante în filmele regizate de Cristian Mungiu: 4 luni, 3 săptămâni şi două zile, Occident, După dealuri, Amintiri din Epoca de Aur 1 şi 2.

Cristina Flutur a studiat Literele la Iaşi şi  mai apoi Actoria la Cluj. A prins drag de film pe când făcea parte din echipa teatrului „Radu Stanca” din Sibiu. După o vreme de joacă pe scena teatrului „Ludic” din Iaşi, a urmat o întâlnire care i-a schimbat cursul vieţii.  A debutat în cinematografie interpretând rolul Alinei, din filmul După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu. Deşi nu era întocmai familiarizată cu cinematografia, a reuşit să se transpună în rol cu naturaleţe, câştigând astfel Premiul pentru Cea mai bună actriţă în cadrul Festivalului de la Cannes, în 2012.

Emanuel Pârvu a crescut cu şiruri întregi de fotografii, în camera obscură cu tatăl său, celebrul fotograf Emanuel Pârvu senior. Încă de pe atunci, tânărul îşi contura trăsături care    l-au condus în cele din urmă spre Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC). Cu toate că porneşte la drum dorindu-şi să studieze imaginea de film, în 2009 Emanuel devine absolventul secţiei de Actorie. Din seria filmelor cu Emanuel Pârvu regăsim Fix alert (2005), Eminescu versus Eminem (2005), Omul din umbră (2006), Televizorul (2008), Zi festivă (2010) şi Bacalaureat (2016), la care se adaugă cele regizate de acesta, O familie (2008),  Pui, cartofi prăjiţi şi-o Cola (2012),  Laz Mahale (2015) şi Partea nu prea fericită a lucrurilor (2016), la  ultimele două semnând şi scenografia. Naşterea unei capodopere (2008) este filmul la care Emanuel a realizat imaginea.

Călin Chirilă a absolvit Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi şi este colaborator al Teatrului Naţional Iaşi încă din anul al doilea de facultate. A interpretat zeci de roluri pe scena Naţionalului din Iaşi, în piese precum: Omul din cerc, Funia, Magul, Banii n-au miros, Zbor deasupra unui cuib de cuci, O noapte furtunoasă sau Goldberg Show. Pe lângă prestaţia din teatru, a jucat şi în două filme: Amintiri din Epoca de Aur, produs de Cristian Mungiu şi Hunter, produs de Castel Film şi Flu Birds.
 
Teodor Corban s-a împărţit între scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, la care visa încă de mic să ajungă, şi platourile de filmare. Este cunoscut pentru sutele de roluri pe care le-a avut în piesele de teatru şi în filme de referinţă precum: 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, După dealuri, A fost sau n-a fost ?, Amintiri din Epoca de Aur, Aferim sau Un etaj mai jos.

Diana Cavallioti este cunoscută astăzi pentru rolul din pelicula Ana, mon amour sau din emisiunea Gala umorului pe care o prezintă la TVR 1. Diana Cavallioti este o actriţă cu un bagaj larg de experienţe. Mereu prezentă pe scena teatrului, Diana Cavallioti este apropiată şi de camerele de filmat, dovadă fiind filme precum Restul e tăcere, Cu un pas înainte sau Amintiri din Epoca de Aur, în regia lui Cristian Mungiu.

Adrian Titieni este antrenor în formarea tinerilor actori, profesor universitar  şi coordonator la Departamentul Arta Actorului. A fost Rector al UNATC. Preocupările sale pedagogice nu se opresc aici, actorul discutând despre posibilitatea studierii artei dramatice şi cinematografice în licee, proiect cunoscut sub denumirea de Teatru şi film în şcoli.   Lista filmelor care îl au în distribuţie pe Adrian Titieni este impresionantă. Dan Piţa, Elisabeta Bostan, Stere Gulea, Nae Caranfil, Tudor Giurgiu, Cristian Mungiu şi Adrian Sitaru sunt o parte din regizorii români cu care actorul a colaborat de-a lungul timpului pentru Pas în doi (1984), Zâmbet de soare (1988), Stare de fapt (1996), Restul e tăcere (2008), Nunta lui Oli (2008), Bacalaureat (2016) şi Fixeur (2016).

Maria Drăguş este actriţă germană de origine română. Unul dintre cele mai importante roluri pe care le-a avut a fost cel din producţia germană Panglica albă. Maria a jucat un rol principal în producţia Bacalaureat al lui Cristian Mungiu şi a fost apreciată pe plan internaţional.

Petru Ciubotaru este cunoscut pentru cele peste 250 de roluri de excepţie, toate jucate pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Viaţa şi-a dedicat-o publicului şi artei teatrale şi are în spate peste 50 de ani de teatru. Petru Ciubotaru a fost singurul actor ieşean nominalizat anul acesta la Premiile GOPO. Maestrul a fost nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul viceprimarului Bulai din filmul Bacalaureat, regizat de Cristian Mungiu.
 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite