Festivalul Dilema Veche. Celebrele sunete de violoncel ale lui Mihai Neniţă vor umple cetatea Alba Iulia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Neniţă
Mihai Neniţă

Vineri, 25 august, de la ora 23.00, în cadrul Festivalului Dilema Veche, în curtea interioară a unităţii militare din Cetatea de la Alba Iulia, va avea loc un spectacol ţinut de celebrul violonist Mihai Neniţă.

Violonistul Mihai Neniţă a compus muzică de balet, muzică pentru artişti  atât din România, cât şi din străinătate, precum şi muzică de film, colaborând de-a lungul anilor cu nume cunoscute ale scenei muzicale româneşti: Valeriu Sterian şi Compania de Sunet, Paula Seling, Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, Ducu Bertzi, Anca Parghel, Mircea Rusu Band, Vama Veche sau Nicu Alifantis. 

Mihai Neniţă a început să studieze violoncelul încă de la vârsta e patru ani, iar mai târziu a studiat la Şcoala de Muzică „Eugen Coca” (actualul Liceu „Ciprian Porumbescu” din Chişinău).

Când a împlinit 12 ani, s-a mutat cu părinţii în Bucureşti, unde a studiat violoncelul la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, după absolvire continuând studiile la Universitatea Naţională de Muzică.  

Aprofundarea studiilor are loc în străinătate, la Universitatea de Muzică din Köln (Germania). 

Mihai Neniţă ar fi trebuit, de asemenea, să joace într-un film regizat de Emil Loteanu, cel care a realizat filmele Şatra şi Lăutarii. Rolul pe care regizorul i l-a propus a fost cel al lui Georges Boulanger, marele violonist născut la Tulcea, pe numele său real Vasile Pantazi. Deşi a acceptat imediat această propunere, fiind probabil cel mai potrivit pentru rol, Neniţă nnu a mai apucat să joace din cauza decesului lui Emil Lotreanu, produs cu câteva zile înainte să înceapă filmările. 

Mihai Neniţă a avut parte de mai multe colaborări printre  care şi una cu Lucian Pintilie care i-a oferit un mic rol în filmul „Prea târziu”. 

Începând cu 1995, Mihai Neniţă este cooptat în „Compania de Sunet”, formaţia lui Valeriu Sterian. În anii următori, concertează alături de Sterian, în calitate de violonist şi claviaturist. Apare pe albumul „Rugă”, lansat de cantautor în 1998, interpretând partiturile de violoncel şi pian la două piese: „Dacă” şi „Balada criticului”.

De asemeenea, a colaborat şi cu Ducu Bertzi, Florian Pittiş şi Marius Baţu, cu care realizează albumul În concert lansat în 2009, dar şi cu Nicu Alifantis, participând ca violonist la înregistrările pentru albumele „Cântece de şemineu” şi „Mozaic”

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite