Expoziţie nerecomandată minorilor, cu sculpturi în marţipan, vernisată la Bucureşti VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Galeria Zorzini din Bucureşti a fost vernisată recent expoziţia ”Glycemic”, a artistului Radu Solovăstru. Realizate exclusiv din marţipan, sculpturile au surprins publicul prin fantezie, dar şi prin fineţea detaliilor, nu în ultimul rând prin redarea unor elemente anatomice explicite, mai puţin recomandate pudicilor sau minorilor.

Realizarea acestora este însă excepţională, iar Radu Solovastru reuşeşte, din nou, un proiect artistic surprinzător. Nuduri feminine disecate, instrumente erotice şi busturi care amintesc de măşti mortuare, dar viu colorate şi „tatuate” fantezist, sunt elementele unei expoziţii care şochează şi place deopotrivă.

Depuse ca pe o masă de autopsie, trupurile unor femei se expun indecent şi savuros în acelaşi timp, dacă ne gândim că sunt realizate din marţipan. Pe o altă masă, nişte falusuri impozante, înflorate şi atent ”dotate” cu mânere. Pe o alta, o „centură de castitate” pentru bărbaţi, aurită, realizată din acelaşi material dulce. O farfurie cu o mască umană, ale cărei buze sunt cusute, este ”desertul” de final, la ieşirea din Galeria Zorzini (Strada Sfinţii Apostoli 44).

solovastru

Radu Solovăstru nu este la prima expoziţie de acest fel, în care îşi surprinde publicul. Prorector la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, artistul a inovat, în urmă cu mai mulţi ani, arta grafică, folosind un suport inedit de lucru: pielea umană.

Solovăstru şi-a pus la bătaie propria piele şi a realizat trei replici ale unor lucrări de Rembrandt - două autoportrete şi o scenă biblică. Artistul s-a simţit constrâns de suportul tradiţional impus, hârtia, astfel că şi-a propus să experimenteze ceva mai complicat.

„Am început să lucrez cu piele de porc şi de pui, însă nu am fost mulţumit. A fost doar o încercare, aşa că am decis să apelez la propria piele", a declarat Radu Solovăstru. Artistul a prelevat fragmentele de piele într-un mod banal, după expunerea prelungită la soare.

Membru al UAP şi profesor invitat al unor prestigioase instituţii universitare europene, printre care Académie Royale des Beaux-Arts din Bruxelles sau University of Central England din Birmingham, Anglia, Radu Solovăstru (59 de ani) este unul dintre cei mai apreciaţi artişti români contemporani.

Zorzini Gallery se axează în primul rând pe introducerea şi promovarea artiştilor din România în circuitul artei internaţionale, dar este preocupată secundar şi de prezentarea punctuală a unor artişti internaţionali în contextul artei româneşti.

Expoziţie cu sculpturi în marţipan, nerecomandată pudicilor

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite