Expoziţie cu lucrări ale pictoriţei documentariste Juliana Frabitius Dancu, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
d

O expoziţie cu lucrări ale pictoriţei documentariste Juliana Frabitius Dancu va fi deschisă miercuri la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în sala Noua Galerie.

„Fereastra de la parter” aduce în atenţia publicului munca pictoriţei care s-a ocupat în amănunt de tot ce ţine de folclorul românesc şi săsesc, străbătând toată ţara pentru informaţii, fără a aduce realităţii adaosuri, după cum a explicat Sanda Mitache, scenograf şi curator al expoziţiei.

„Un pictor documentarist nu propune publicului aproximaţii sau noutăţi, astăzi de multe ori penibile chiar în teatru, ca adaosuri la costumele populare sau la alte tradiţii. Cum poţi aduce un omagiu unei munci bine făcute acum aproape 80 de ani altfel decât făcând o expoziţie-spectacol, cu un scenariu de bun gust, de altfel o realitate ce s-a întâmplat undeva unde câţiva copii care se jucau au întâlnit-o pe Juliana Fabritius Dancu, care îi urmărea de la fereastra unui parter şi pe care i-a pictat când se dădeau pe derdeluş? Este fantastic că toţi acei copii au îmbrăţişat meserii artistice, pictori, muzicieni, astăzi, participând fiecare cu ceva întru comemorare”, a transmis curatoarea.

Expoziţia cuprinde lucrări ale Julianei Fabritius Dancu (1930 - 1986) rămase în patrimoniul unuia dintre copii, violoncelista Ioana Meier Ostafi, sora geamănă a curatoarei, şi ea pictor amator în Germania, iar împreună aduc completări expoziţiei, amândouă în calitate de discipoli ai Julianei Fabritius Dancu.

„Fereastra de la parter” va fi vernisată pe 3 noiembrie, la ora 18:00, şi va putea fi vizitată până pe 1 decembrie, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite