Expoziţie „Constantin Silvestri 50” şi concert extraordinar Enescu-Silvestri, miercuri, la Sala Dalles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Memoria marelui compozitor şi dirijor Constantin Silvestri (1913-1969) este omagiată la 50 de ani de la dispariţia sa, prin expoziţia „Constantin Silvestri 50” şi un concert cameral, organizate de Fundaţia Silvestri şi de Primăria Capitalei, prin Universitatea Populară „Ioan I. Dalles“ (Sala Dalles).  Evenimenetele vor avea loc miercuri, de la ora 19.00, la Sala Dalles.

Expoziţia, curatoriată de  istoricul Cristina Enăşescu şi realizată de Fundaţia „Constantin Silvestri“, va fi vernisată miercuri, 28 august 2019, ora 19.00, la Sala Dalles din Bucureşti. Iosif Ion Prunner, pianist şi director-adjunct al Filarmonicii „George Enescu“, va lua cuvântul la eveniment, alături de alţi invitaţi.

Concertul cameral, care va avea în program creaţii semnate de George Enescu, Constantin Silvestri, Béla Bartók, se va desfăşura în continuarea vernisajului.  În program, vor fi interpretate lieduri (versuri de Heinrich Heine şi Clement Marot), Dansuri bulgăreşti pentru pian, de Bartók, Dansuri din TransilvaniaSonata pentru flaut şi pian şi Cântece de pustiu de Silvestri, Cantabile şi Presto de Enescu. Solişti vor fi Gabriela Istoc (soprană), Cristian Niculescu şi Iosif Ion Prunner (pian), Ionuţ Bogdan Ştefănescu (flaut).

Imagine indisponibilă
 „Constantin Silvestri este, alături de George Enescu şi Dinu Lipatti, unul dintre cele mai reprezentative branduri ale muzicii româneşti. Pentru muzicienii, instrumentişti sau dirijori, artistul a fost un model de gândire muzicală, a spus Iosif Ion Prunner.

A creat o adevărată şcoală, mai ales că a condus, timp de zece ani, catedra de dirijat a Conservatorului Ciprian Porumbescu. Printre studenţii săi se numără Anatol Vieru, Iosif Conta, Sergiu Comissiona, Cornel Trăilescu. De altfel, lui Silvestri i se datorează şi cele mai multe prime audiţii enesciene la noi în ţară: Dixtuorul, Octuorul, Simfonia de cameră, Uvertura de concert şi mai ales opera Oedipe pe care a prezentat-o, în 1958, la prima ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu din Bucureşti”, a subliniat Iosif Ion Prunner, descendent al lui Constantin Silvestri şi director artistic al Filarmonicii „George Enescu”.

„Numele lui Constantin Silvestri a fost legat, în mod esenţial, de cel al lui George Enescu, căruia i-a dirijat toate creaţiile cunoscute. Ne bucurăm că, la sala Dalles, se va cânta, la acest concert miercuri, 28 august, pe un pian la care a cântat şi George Enescu. Este o mare mândrie să avem în incinta instituţiei un adevărat simbol al muzicii româneşti, un instrument atat de valoros. În afară de Enescu au mai concertat aici şi multe alte legende ale muzicii româneşti – Dinu Lipatti, Mihail Jora, Petre Ştefănescu – Goangă, Constantin Stănescu sau Virginia Zeani”, a declarat actorul Gabriel Fatu, director al Universitatii Populare „Ioan I. Dalles”.  
Imagine indisponibilă

Pianul, care i-a aparţinut lui George Enescu, este un Steinway&Sons fabricat în anul 1933. Instrumentul este expus în foaierul Universităţii Populare „Ioan I. Dalles”, fiind un  martor tăcut al unui trecut artistic glorios. Enescu scria în Cartea de Onoare a Fundaţiei Dalles, la 1 februarie 1941: „Am cea mai mare mulţumire sufletească atunci când cânt la Dalles, căci e sala atât de intimă, iar publicul atât de muzical…”. George Enescu a cântat la faimosul pian în 26 de concerte. 

Constantin Silvestri, dirijor, compozitor şi pianist, s-a născut la Bucureşti pe 31 mai 1913 şi a murit pe 23 februarie 1969 la Londra.A urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti, a studiat compoziţie cu Mihail Jora şi pian cu Florica Musicescu. La vârsta de zece ani, a debutat pe scenă în calitate de pianist. A susţinut primul concert de dirijat la Orchestra Radio pe 29 martie 1939, cu o lucrare în primă audiţie. La Ateneu, primul concert de dirijat a avut loc pe 2 mai 1940. A fost director la Operă între decembrie 1953 şi aprilie 1955. A fost numit director al Filarmonicii din Bucureşti între 1947 şi 1953. A fost profesor de dirijat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“, între 1948 şi 1959. Pe 13 septembrie 1958, a dirijat premiera româneasca a operei „Oedipe” de George Enescu. A fost distins cu patru premii „George Enescu“. Pleacă definitiv din ţară la începutul anului 1959, cu ocazia unui turneu, stabilindu-se întâi la Paris. În 1961, a fost numit dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Bournemouth (Marea Britanie), la pupitrul căreia va ramâne până la sfârşitul vieţii. A realizat numeroase turnee, dirijând în principalele centre muzicale din Europa, dar şi din Japonia, Australia şi America de Sud. A murit prematur, într-un spital londonez, pe 23 februarie 1969.

Fundaţia „Constantin Silvestri” a fost înfiinţată în 1990 la iniţiativa unor personalităţi a căror activitate a fost legată de viaţa lui Constantin Silvestri: discipoli, colaboratori şi membri ai familiei. Printre aceştia s-au numărat:. Mihai Brediceanu, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Petre Codreanu, Iosif Ion Prunner, Yehudi Menuhin ş.a.. Fundaţia a organizat în 1996, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu”, primul concurs internaţional de dirijat. Pe parcursul timpului, au avut loc diverse manifestări dedicate memoriei lui Constantin Silvestri, unor personalităţi ale culturii muzicale româneşti, dar şi tinerilor interpreţi.

Concert extraordinar Enescu-Silvestri

28 august, ora 19.00, Sala Dalles 

Solişti:

Gabriela Iştoc - soprană
Cristian Niculescu - pian
Iosif Ion Prunner - pian
Ionuţ Bogdan Ştefănescu – flaut

Program:

Silvestri Lieduri pe versuri de Heine
Gabriela Istoc
C.Niculescu
Bartok Dansuri bulgăreşti pentru pian solist C.Niculescu
Silvestri Sonata pentru flaut si pian

Ionut Bogdan Stefanescu
C.Niculescu
Silvestri Cantece de pustiu
Iosif Ion Prunner - pian
Enescu Lieduri pe versuri de Clement Marot
Gabriela Istoc
C.Niculescu
Enescu Cantabile şi Presto
Ionuţ Bogdan Ştefănescu
C.Niculescu
Silvestri Dansuri din Transilvania
C.Niculescu
Iosif Ion Prunner

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri