Explozie de tehnică, eleganţă şi emoţie la Gala de Balet „Carmen Sylva“. Publicul a aplaudat în picioare minute în şir la finalul reprezentaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Balerinul american Brooklyn Mack, în Gala de Balet „Carmen Sylva", a  încântat publicul luni seară, la Teatrul Naţional                                           Fotografii: Florin Ghioca/ Vlad Eftenie
Balerinul american Brooklyn Mack, în Gala de Balet „Carmen Sylva", a  încântat publicul luni seară, la Teatrul Naţional                                           Fotografii: Florin Ghioca/ Vlad Eftenie

Luni seară, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, balerinii Brooklyn Mack şi Francesca Velicu au fost primiţi cu ovaţii de la primii paşi din Pas de Deux „Diana şi Acteon“, (coregrafia Agrippina Vaganova). Marina Minoiu, Julian MackKay şi Hanry Dowden  au emoţionat până la lacrimi cu interpretarea din Pas de Deux „Marguerite et Armand“ (coregrafia Sir Frederick Ashton).

Anul cultural 2020 a început la superlativ în România, cu mult aşteptata Gală de Balet „Carmen Sylva”. Publicul, care a umplut Sala Mare a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, i-a aplaudat îndelung, în picioare, pe artiştii care au oferit, timp de două ore, un spectacol total: Adrian Titieni (care a recitat versuri scrise de Regina Elisabeta a României – Carmen Sylva), Ana Silvestru, Rafael Butaru, Marina Minoiu, Oleg Ivenko, Dinu Tămăzlăcaru, Alice Minoiu, Robert Enache, Francesca Velicu, Henry Dowden, Iana Salenko, Julian MacKay, Rin Okuno, Cristian Preda şi Brooklyn Mack – în ordinea urcării pe scenă.

Seara a început cu o premieră: coregrafia Carmen Sylva – Fluturi sărutându-se, realizată special pentru această Gală de Andrei Cozlac, pe muzica lui George Enescu (Balada Op. 4 pentru vioară şi pian), cu pianista Ana Silvestru şi violonistul Rafael Butaru, şi cu un duet de zile mari: îndrăgita balerină Marina Minoiu, acum la The Royal Danish Ballet, şi Oleg Ivenko, celebrul balerin care a jucat în filmul The White Crow.

A urmat Capriciul, de Mauro di Candia, pe muzica lui Paganini (Capriciul nr. 24 în la minor pentru vioară), interpretată de Rafael Butaru, cu un Dinu Tămăzlăcaru foarte sugestiv.

Apoi a fost momentul balerinilor de la Opera Naţională Bucureşti Alice Minoiu şi Robert Enache, care au oferit Pas de Deux „Talisman” (de Marius Petipa) şi au fost aplaudaţi cu căldură.

Francesca Velicu şi Hendry Dowden au venit cu graţie şi inocenţă pe scena TNB - Pas de Deux „Vocile Primăverii”, coregrafia: Sir Frederick Ashton, pe valsul „Vocile primăverii” de Johann Strauss.

Gala de balet Carmen Sylva_foto_Vlad Eftenie

Prima parte a Galei s-a încheiat la cote înalte, cu un moment tipic Staatsballet Berlin: prim soliştii Iana Salenko şi Dinu Tămăzlăcaru au interpretat Pas de Deux „Romeo şi Julieta” – scena balconului.

Partea a doua a continuat cu un moment emoţionant: Marina Minoiu, Julian MacKay şi Henry Dowden au atins sufletele spectatorilor cu Pas de Deux „Marguerite et Armand” (coregrafia Sir Frederick Ashton), pe muzica lui Franz Liszt (Sonata în si minor, S. 178 pentru pian), interpretată îngereşte de Ana Silvestru. 

Prim-soliştii Operei Naţionale Bucureşti Rin Okuno şi Robert Enache, au adus pe scena TNB Grand Pas de Deux „Spărgătorul de Nuci” (coregrafia Marius Petipa).

Gala de balet Carmen Sylva_foto_Vlad Eftenie

A urmat demonstraţia tehnicii desăvârşite a Ianei Salenko, care a ţinut publicul cu răsuflarea tăiată în Moartea lebedei (coregrafia Mikhail Fokine). În lumina albastră de pe scenă parcă ar fi plutit, graţios, o lebădă adevărată, care apoi s-a transformat în om, trezită de aplauzele care nu se mai terminau.

Gala de balet Carmen Sylva_foto_Vlad Eftenie

Atmosfera a devenit apoi veselă, graţie dansului marca Johan Kobborg, Les Lutins, pe muzica lui Antonio Bazzini (Les lutins pentru vioară şi pian), în care Cristian Preda, Julian MacKay şi Marina Minoiu au oferit, pe rând, momente de înaltă tehnică şi expresivitate.

A urmat explozia de final: Pas de Deux „Diana şi Acteon” (coregrafia Agrippina Vaganova, muzica Riccardo Drigo). A fost un dialog artistic generos între doi artişti de mare clasă. Balerinul Brooklyn Mack a pus-o în valoare pe minunata Francesca Velicu şi a oferit, în acelaşi timp, mostre de tehnică desăvârşită, forţă şi graţie, demonstrând de ce toate publicaţiile americane de specialitate scriu la superlativ despre el. Iar Francesca Velicu, care a dansat pe o scenă din România pentru prima oară după ce a obţinut Premiul Oliver, a făcut publicul din sală să fie mândru.

Gala s-a încheiat cu Valsul Carmen Sylva, care i-a adus pe scenă pe toţi artiştii, aplaudaţi cu entuziasm, îndelung, în picioare. Publicul din România merită spectacole de mare clasă, pe care ştie să le aprecieze, dar care sunt atât de rare.

Gala de Balet „Carmen Sylva” a fost organizată de Asociaţia Literati şi de Alice Minoiu, partener de comunicare fiind PiArt Vision.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite