Emil Brumaru a luat Premiul de Poezie al Uniunii Scriitorilor din România pentru volumul „Amintiri din rai“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poetul Emil Brumaru
Poetul Emil Brumaru

Luni seara, la Sala Media a Teatrului Naţional, arhiplină, s-a desfăşurat Gala de acordare a Premiilor U.S.R. pe anul 2016. Moderatorul ceremoniei a fost, ca de fiecare dată, Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.S

În cuvântul de deschidere, Nicolae Manolescu a mulţumit Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, susţinătorul financiar al Premiilor, Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Relaţii Interetnice care a acordat cele două premii pentru literatură în limbile minorităţilor, firmei S.C. ADIR BRAND HOLDING S.R.L., co-producătorului TVR 3 şi partenerilor media: România literară, Viaţa Românească, Luceafărul de dimineaţă şi revista online literaturadeazi.ro.

Primul premiu acordat a fost cel pentru Debut. Daniel Cristea-Enache a fost invitat să deschidă plicul cu numele câştigătorului: Dragoş Silviu Păduraru, pentru volumul de critică literară H. Bonciu şi literatura de scandal, apărut la Tracus Arte.

S-au acordat, ca în cadrul fiecărei gale, Premiile ARIEL, pentru Cartea, respectiv, pentru Revista Anului. În plicurile deschise de Sorin Lavric se găseau numele lui Daniel Cristea-Enache, premiat pentru volumul de publicistică Aproape liber (Editura Curtea Veche) şi al lui Vasile Dan, premiat ca redactor-şef al revistei Arca.

Nicolae Manolescu l-a invitat pe Eugen Negrici, iniţiatorul şi susţinătorul financiar al Premiului „Mircea Ciobanu”, să anunţe câştigătorul. Acesta a fost Teodor Tihan, pentru volumul de istorie literară Viaţa lui Perpessicius (Editura Argonaut, Cluj-Napoca).

Premiile pentru Literatura în limbile minorităţilor au fost înmânate de Markó Béla lui Gálfalvi György, Kacagásaink – titlul în limba română: Râsetele noastre (memorialistică), Editura Asociaţia Culturală Holnap, Oradea şi Editura Noran Libro, Budapesta, respectiv de Corneliu Irod pentru Myhailo Hafia Traista, Mizh kohanniam i smertiu – titlul în limba română: Între dragoste şi moarte (nuvele), Editura RCR Editorial, Bucureşti.

A urmat un moment muzical oferit de formaţia Passione (Diana Jipa – vioara I, Cristina Paşa – vioara a II-a, Mădălina Penciu – violă, Violeta Tuţă-Popescu – violoncel) care a susţinut şi alte intermezzo-uri reuşite pe parcursul serii.

image

Premiul pentru Traduceri, înmânat de Denisa Comănescu, i-a revenit Tudorei {andru Mehedinţi, pentru volumul Garcia MarquezCălătoria spre obârşie, de Dasso Saldivar (Editura RAO).

Premiul la categoria Literatură pentru copii şi tineret a fost înmânat de Nicolae Manolescu şi i-a revenit lui Horia Gârbea, pentru volumul Uimitoarele aventuri ale lui Făt-Frumos din Lună (Editura Neuma).

Premiul pentru Critică, eseu, istorie literară, memorii, jurnale, publicistică, înmânat de Gabriel Dimisianu, i-a revenit lui Răzvan Voncu pentru Arhitectura memoriei (Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca).

Cele două Premii Speciale, decernate de Nicolae Prelipceanu, au revenit Nadiei Anghelescu, pentru volumul Noi şi Orientul arab (Editura Polirom), care a prilejuit, probabil, unul din cele mai emoţionante momente ale serii şi lui Mircea Mihăieş, pentru Ulysses, 732. Romanul romanului (Editura Polirom).

Premiul pentru Poezie a fost înmânat de Gabriel Chifu, care a însoţit deschiderea plicului de o succintă glosă despre valoarea incontestabilă a poeţilor premiaţi şi despre misiunea dificilă a juriului, care l-a ales, milimetric, pe cel mai meritoriu dintre ei. Premiul i-a fost acordat lui Emil Brumaru pentru Amintiri din rai, Humanitas.

Premiul pentru Proză a fost înmânat de Varujan Vosganian lui Ioan T. Morar, pentru romanul Sărbătoarea corturilor (Editura Polirom).

Premiul Naţional, înmânat de Ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, i-a revenit lui Mihai Zamfir, pentru o operă care-l justifică cu prisosinţă. (Rep.)

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri