Drum de poveste în Columbia lui Márquez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ţara de origine a faimosului scriitor Gabriel García Márquez a fost inaugurată „Ruta Macondo“. Columbia îşi revigorează turismul cu ajutorul satului fictiv din celebrul roman „Un veac de singurătate“ al scriitorului care a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în 1982.

Citiţi şi: Cărţile anului 2011

Folosindu-se de capitalul de imagine ale scriitorului, iniţiativa urmăreşte să promoveze turismul în nordul ţării, mai exact în provincia Magdalena, ţinutul natal al autorului. Turul recent inaugurat, la mai puţin de un an de la deschiderea muzeului dedicat celui mai citit scriitor columbian din toate timpurile, începe cu o excursie de o oră din oraşele Barranquilla sau Santa Marta şi ajunge în sătucul Aracataca. Aici s-a născut, în 1927, Gabriel Garcia, care avea să fie crescut mai mult de bunici.

Tărâm MITIC, lângă Marea Caraibelor

„Barranquilla mi-a permis să devin scriitor", îi povestea prozatorul, ani mai târziu, lui Gerald Martin, autorul biografiei „Gabriel García Márquez. O viaţă". Potrivit scriitorului, oraşul, în anii '50, avea aproape o jumătate de milion de locuitori, „cel mai mare număr de emigranţi din întreaga Columbie - arabi, chinezi şi aşa mai departe. La fel ca şi Córdoba din Evul Mediu. Un oraş deschis, plin de oameni inteligenţi, care nu dădeau nici măcar o ceapă degerată pe inteligenţă". În anii '30, Aracataca era un sat prosper, înconjurat de plantaţii de banane administrate de o companie americană. După scăderea dramatică a exportului de fructe, zona a decăzut şi nici acum nu şi-a revenit cu adevărat. În sat există un restaurant şi o cafenea ce poartă numele scriitorului, iar autorităţile plănuiesc să reconstruiască ­linia feroviară Aracataca-Santa Marta, folosită la transportul de pasageri şi de mărfuri spre coasta Caraibelor. Se intenţionează, de asemenea, reconstruirea gării din Aracataca, şi ea amintită în „Un veac de singurătate", în care satul natal a devenit ţinutul imaginar Macondo.

Desfăşurată pe uscat prin intermediul mai multor agenţii de turism şi hoteluri,  „Ruta Macondo" le oferă vizitatorilor ocazia de a admira obiectivele turistice din Aracataca, precum şi spectacole de teatru şi de dans şi reprezentaţii folclorice.

Cei care pornesc în acest tur vor călători în „chivas", autobuze tradiţionale, vopsite în culori aprinse, în care pasagerii pot sta în picioare şi pot dansa în timpul mersului. Pe traseu pot admira plantaţia de banane şi muzeul dedicat scriitorului, inaugurat în martie 2010. Biletul pentru turul care pleacă din Santa Marta costă 79.000 de ­pesos (în jur de 39 de dolari), iar preţul unui bilet la turul care începe din Barraquilla este de 85.000 de pesos.



Viaţa şi opera, la muzeu

Casa în care a venit pe lume Gabriel García Márquez a fost dărâmată acum 40 de ani. Specialiştii au realizat o reconstrucţie bazată pe descrierea din volumul „A trăi pentru a-ţi povesti viaţa", folosindu-se şi de povestirile mamei scriitorului. Muzeul deschis anul trecut are 14 încăperi, care, cu ajutorul unor piese de mobilier de la începutul secolului şi al altor exponate, reconstituie atmosfera povestită în cărţile  sale.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite