Dragoş Bucur, Tudor Chirilă şi Dana Rogoz, mentori în Festivalul Ideo Ideis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul Ideo Ideis se desfăşoară în Alexandria
Festivalul Ideo Ideis se desfăşoară în Alexandria

Dragoş Bucur, Tudor Chirilă, Andreea Grămoşteanu, Dana Rogoz, Judith State şi Cosmina Stratan se alătură lui Pavel Bartoş şi Alexandru Papadopol ca mentori ai trupelor de teatru tânăr la cea de-a 14-a ediţie a Ideo Ideis, care va avea loc la Alexandria între 6-12 august. Cei opt artişti, cât şi un al nouălea mentor ca, vor veni la festival în perioada 9 - 12 august pentru a le fi alături celor nouă trupe de liceeni.

 „Ideo Ideis a ajuns la ediţia 14, ceea ce înseamnă, printre altele, că de anul acesta pot participa la festival tineri care s-au născut în anul în care l-am început. Răspunsul nostru la această realitate este că încercăm să transformăm experienţa de 13 ani în energie regeneratoare, pe care s-o reinvestim pentru a aduce un suflu nou festivalului. Aplicăm asta atât în structura organizatorică, numind o nouă directoare a festivalului, pe Nora Dobre, dar şi în sinergiile pe care le creăm între generaţiile care se întâlnesc la IDEO IDEIS. De aici vine şi alegerea de a aduce şi mentori noi anul acesta, este un alt pas în procesul dinamic care conturează viitorul festivalului”, a declarat  Alexandru Ion, co-fondator Ideo Ideis şi co-preşedinte T.E.T.A.

O seară de predare a ştafetei de către mentorii ediţiilor precedente mentorilor noi va avea loc joi, 09 august, când Dorina Chiriac, Marius Manole, Medeea Marinescu, Ofelia Popii, Cătălin Ştefănescu, Andi Vasluianu şi Vlad Zamfirescu se vor întâlni cu mentorii de anul acesta la IDEOIDEIS. La această întâlnire este invitat şi Marcel Iureş, preşedinte onorific al festivalului încă de la prima ediţie.

„Ideo Ideis nu mai este demult doar un festival de teatru pentru tineri, ci un proiect de educaţie non-formală prin artă care dezvoltă pe de o parte competenţe esenţiale pentru viitorul tinerilor care participă la festival, şi pe de altă parte are o contribuţie reală la viaţa comunităţii din Alexandria. Există potenţial în a multiplica bunele practici acumulate până acum şi a le direcţiona către un proiect sustenabil ale cărui graniţe să meargă mai departe decât desfăşurarea de forţe de o săptămână la Alexandria”, spune Nora Dobre, director Ideo Ideis.

Nora Dobre s-a alăturat festivalului la începutul lui 2019. Născută în Oradea şi trecută prin Cluj, Nora este certificată pe instrumente de HR şi management, mamă, soţie şi un pic violoncelistă. A pus bazele Fundaţiei Dreptul la Educaţie şi ale hub-ului OK Center din Bucureşti.
Cele nouă trupe participante de anul acesta, şi care vor beneficia de aportul mentorilor la festival sunt trupa Mircea Albulescu din Câmpina, Victory of Art - Bucureşti, Drama Club - Botoşani, Thaliamar din Mangalia, Punct şi virgulă - Timişoara, Amprente - Braşov, Artwist - Baia Mare, Alter Ego din Alexandria şi Atelierul de Teatru din Botoşani.

La Ideo Ideis, procesul de învăţare al liceenilor cuprinde şi participarea lor la două tipuri de ateliere intensive, susţinute de tineri profesionişti: atelierele de teatru tânăr şi atelierele de măiestrie. 

Trainerii de teatru tânăr de la #ideoideis14 sunt actori deja confirmaţi pe scena de teatru din România: Alex Bogdan, Sabina Brânduşe, Gabi Costin, Bogdan Nechifor, Denisa Nicolae, Mihai Prejban, Vladimir Purdel, Liviu Romanescu, Iulia Samson, Sorina Ştefănescu şi Sânziana Tarţa. 

Trainerii de la atelierele de măiestrie sunt profesionişti consacraţi în domenii artistice altele decât teatrul, cu experienţă în lucrul cu adolescenţii: dans contemporan - Ştefan Lupu, Judith State, István Téglás, Raluca Zetu; scriere creativă - Svetlana Cârstean şi Bogdan Georgescu; fotografie - Adi Bulboacă şi Andrei Pungovschi; film - Ivana Mladenovic şi Nicolae Constantin Tănase; muzică - Via Dacă (Iulia Panici & Sandu Cordonean), Kalelargă (Alexei Ţurcan, Bogdan Gugu şi Raluca Stratulat) şi DJ Undoo. 

La aceste ateliere vor participa anul acesta un total de 202 adolescenţi, formaţi din membrii celor 9 trupe din festival şi tineri din Alexandria.

Ideo Ideis este un festival cultural pentru comunitate şi, în acelaşi timp, un eveniment dedicat procesului de educaţie non-formală pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru din ţară şi are rolul de a-i ajuta pe participanţi să-şi îmbunătăţească abilităţile de comunicare, să capete încredere în ei înşişi şi să interacţioneze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală şi profesională.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite