Două bijuterii miniaturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine, 24 AUGUST Romanele „Dublul“ şi „Oameni sărmani“, de F.M. Dostoievski, vor fi distribuite cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 14,99 lei. Colecţia dedicată seriei complete a romanelor marelui scriitor rus va conţine, în total, 12 volume.

Editura Adevărul oferă, la numărul 9 al colecţiei dedicate lui Dostoievski, două opere de mai mică întindere, dar la fel de importante pentru opera prozatorului: „Dublul" şi „Oameni sărmani". Le vor urma, săptămâna viitoare, la numărul 10, romanul „Umiliţi şi obidiţi". Ca la toate volumele colecţiei, traducerea este inedită şi aparţine reputatei specialiste Antoaneta Olteanu.

Dostoievski este unul dintre principalele nume ale canonului literar european, şi probabil va rămâne aşa pentru totdeauna. Important este că mai toate cărţile lui mari sunt „profetice", ele prefigurând drama civilizaţiei europene din secolul XX, al ideologiilor şi totalitarismelor; este cazul unor titluri ca „Demonii", „Crimă şi pedeapsă", „Fraţii Karamazov" (ultimul roman al scriitorului, care nu a mai apucat să scrie continuarea preconizată). 

Supercolecţia Dostoievski a Editurii Adevărul Holding se va încheia cu cele două volume ale capodoperei „Demonii". Romanul lui Dostoievski (ecranizat de marele regizor polonez Andrzej Wajda, în Franţa, în anii de persecuţie ai mişcării Solidaritatea, sub titlul „Posedaţii"), este o genială prefigurare a bolşevismului şi a totalitarismului secolului XX, prin trasarea câtorva portrete ale anarhiştilor ruşi ai vremii.

Un scriitor-profet

O lectură atentă a romanului „Demonii" (ca şi al celeilalte capodopere, „Fraţii Karamazov") relevă că Dostoievski, aici, nu numai că a profetizat toate totalitarismele posibile, de ieri şi de azi, ci a identificat şi esenţa lor, de ce societatea umană tinde de la sine spre această formă de organizare.

Nu rataţi!

JOI, 25 AUGUST Romanul de aventuri „Comoara din Lacul de Argint", de Karl May, va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul", la preţul de 12,99 lei. Scriitorul german este renumit pentru cărţile sale cu indieni.

VINERI, 26 AUGUST Ziarul „Adevărul" se va distribui împreună cu „Reţete sănătoase pentru copii", volumul 16 al colecţiei „Delicii în bucătărie", la preţul de 14,99 lei. Subtitlul cărţii este „Gustăruri ingenioase pentru cei mici".

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite