Dirijorul Leo Hussain deschide noua stagiune simfonică de la Ateneul Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leo Hussain
Leo Hussain

Deschiderea stagiunii simfonice 2021-20211 a Filarmonicii „George Enescu" va avea loc joi şi vineri, 7 şi 8 octombrie, de la ora 19.00,  în  Sala mare a Ateneului Român, printr-un concert condus de cunoscutul dirijor Leo Hussain, invitat frecvent pe scenele româneşti.

 Devenit din această stagiune dirijor principal-invitat al filarmonicii bucureştene, dirijorul britanic Leo Hussain s-a impus, încă din 2013, prin interpretarea cantatei Gurre-Lieder de Arnold Schoenberg, dar şi a operei Wozzeck de Alban Berg, prezentată în premieră naţională, la  ediţia din 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu, împreună cu filarmonica bucureşteană.

În sala Ateneului Român ocupată de public, din cauza restricţiilor pandemice, în proporţie de 50%, Orchestra şi Corul Filarmonicii vor interpreta, pe 7 şi 8 octombrie, lucrarea Serenity pentru cor a cappella şi vioară solo de compozitorul norvegian Ola Gjeilo şi monumentala Simfonie nr. 9 de Ludwig van Beethoven. În piesa contemporană, solist va fi concertmaistrul Filarmonicii, violonistul Rafael Butaru, iar în capodopera vocal-simfonică, vor apărea  Diana Ţugui (soprană), Aura Twarowska (mezzosoprană), Daniel Magdal (tenor) şi Ionuţ Pascu (bas). Ca de fiecare dată, Corul Filarmonicii va fi pregătit de Iosif Ion Prunner.

„Deschiderea noii stagiuni întâmpină mari dificultăţi legate de rigorile sanitare. Filarmonica George Enescu este pregătită pentru toate situaţiile posibile, atât în cazul în care publicul va fi acceptat în sala de concert, dar şi pentru situaţia, nedorită, a transmisiunilor online", afirmă Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu”.

Vor fi prezenţi dirijori şi solişti  cu programe de înaltă ţinută, aşa cum am obişnuit publicul. Doar că astăzi, evoluţia gravă pandemică ne face prudenţi în a anunţa cert ce se va întâmpla în perioada următoare. Să îndrăznim să fim optimişti!”, subliniază Andrei Dimitriu.

Conform  articolului e din Hotărârea nr. 76 din 30 septembrie 2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19,  accesul  în sala Ateneului Român este permis "cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 şi este asigurată purtarea măştii de protecţie".

vizual deschidere stagiune

Dirijorul britanic Leo Hussain (foto afiş) este recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi interpreţi din generaţia sa ai muzicii lui Mozart, precum şi ai celei de a doua şcoli vieneze şi ai capodoperelor secolului XX. Leo Hussain a studiat la Cambridge University şi la Royal Academy of Music din Londra. Curând, cariera sa a înregistrat de succese notabile la Festivalul de la Salzburg, unde a fost asistentul lui Simon Rattle la pupitrul Filarmonicii din Berlin şi al lui Valery Gergiev, alături de Filarmonica din Viena. A avut colaborări strânse şi cu alţi dirijori de prestigiu, Daniel Barenboim şi Yannick Nézet-Séguin.
Leo Hussain conduce frecvent spectacole la Theater an der Wien, iar în 2016 a realizat un debut foarte bine primit de critica de specialitate la Royal Opera House, Covent Garden cu opera Oedip de Enescu, descris în Sunday Times drept „o interpretare muzicală de un impact covârşitor”. Alte succese ale lui Leo Hussain din genul teatrului liric includ producţiile Richard Strauss - Capriccio (la Opera din Santa Fe), Britten - The Rape of Lucretia (pentru Glyndebourne Festival Opera), precum şi spectacole pe scenele La Monnaie Bruxelles, English National Opera, Opera de Stat Bavareză şi Opera de Stat din Berlin.

Soprana Diana Ţugui, născută la Craiova, a absolvit Universitatea de Muzică „George Enescu” din Bucureşti şi este doctorandă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.  În anul 2015 a fost distinsă „Cea mai bună soprană” la Gala Operelor Naţionale, iar în 2018 a primit premiul „Lya Hubic” pentru cea mai bună soprană. În prezent, este solistă a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

Mezzosoprana Aura Twarowska a urmat cursurile Universităţii de Vest din Timişoara. Câştigătoare a unor prestigioase premii la concursuri nationale şi internaţionale, artista a debutat pe scena operei timişorene în rolul titular din “Carmen” de Georges Bizet. În 2007 a devenit solistă a Operei de Stat din Viena, unde a cântat,  alături  de Anna Netrebko, Kiri Te Kanawa, Dmitri Hvorostovski, Jose Cura, Roberto Alagna.

Daniel Magdal a absolvit cursurile Liceului de Artă ,,Octav Băncilă” şi ale Academiei de Artă ,,George Enescu” din Iaşi. La începutul anilor ’90 a emigrat în Germania, abordând repertoriul pentru tenor lirico-spinto şi mai târziu cel pentru tenor spinto-dramatic. În 2004 a debutat la Opera Naţională Bucureşti în rolul Radames din opera „Aida”. A devenit solist al Operei Naţionale Bucureşti din stagiunea 2018-2019. 

Baritonul Ionuţ Pascu a absolvit cursurile universitare ale Universităţii de Muzică din Bucureşti în anul 2001. A început cariera artistică la Opera din Constanţa, interpretând roluri în „Don Giovanni” de W. A. Mozart şi din „La boheme”(Marcello) de Giacomo Puccini. Din octombrie 2005 este angajat la Opera Naţională din Bucureşti.

Deschiderea Stagiunii simfonice 2021-2022

Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor: Leo Hussain

Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner

Program:  Ola Gjeilo: Serenity  (solo vioară: Rafael Butaru)

                  Ludwig van Beethoven – Simfonia Nr. 9

Solişti: Diana Ţugui – soprană

            Aura Twarowska –mezzosoprană

            Daniel Magdal – tenor

            Ionuţ Pascu – bas

Din cauza restricţiilor impuse de pandemia cu COVID-19, sala mare a Ateneului Român va fi ocupată în proporţie de 50 la sută din capacitate. 

Biletele se pot procura astfel: de la Casa de Bilete a Ateneului Român şi online, accesând site-ul www.fge.org.ro - sectiunea „Calendar“. Numarul maxim de bilete ce pot fi achiziţionate într-o sesiune online este de şase bilete. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condiţiile prevăzute de lege. Preţurile biletelor sunt: 110 lei -categoria I; Categoria II: 100 lei. Pentru a evita aglomeraţia şi formarea de grupuri, accesul se face cu o oră înainte de începerea spectacolului.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite