Dirijorul Christian Badea se întoarce la Ateneu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maestrul Christian Badea a părăsit România în 1974 şi s-a stabilit la New York
Maestrul Christian Badea a părăsit România în 1974 şi s-a stabilit la New York

Christian Badea, unul dintre cei mai reputaţi dirijori români, recunoscut la nivel internaţional, va fi colaborator al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti începând cu stagiunea 2012-2013.

Dirjorul a studiat vioara la Conservatorul de Muzică din Bucureşti şi a urmat studiile de dirijat de orchestră la Bruxelles. A continuat studiile de dirijat la Mozarteum din Salzburg şi s-a perfecţionat la Juilliard School din New York, unde principalul său mentor a fost Leonard Bernstein.

În 2008, Christian Badea a condus Orchestra Filarmonicii „George Enescu” într-un concert aniversar, la deschiderea celei de a 140-a stagiuni. În acelaşi an, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa şi a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, decernat de Preşedinţia României.

De ce se întoarce în România 

„Am plecat din România cu un bagaj extraordinar, pe care mi l-a dat şcoala românească de muzică. Era o şcoală foarte serioasă, din punct de vedere artistic, profesional sau al eticii muncii. Am plecat şi am devenit competitiv instantaneu pe meleagurile internaţionale, pe baza a ceea ce aveam din România. Nu mai suntem acolo cu şcoala românească. La un moment dat, ajungi în viaţă într-un moment în care vrei să mai dai şi înapoi. Aşa că aduc nişte idei, fac nişte proiecte, arăt nişte exemple. Fundaţia mea a fost creată tocmai pentru că aici, în România, există nişte probleme care trebuie rezolvate. Trebuie să punem umărul, că aşa nu se mai poate!”, a declarat Christian Badea într-un interviu pentru ziarul Adevărul, din data de 6 aprilie 2012.  

În Europa, Christian Badea a condus, printre altele, orchestrele Royal Philharmonic şi BBC Symphony din Londra, Residentie Orchestra din Haga, Amsterdam Philharmonic şi Orchestra Radio din Olanda, Beethovenhalle din Bonn, Orchestrele Radio şi l'Ile de France din Paris, Orchestra Naţională din Lyon, RAI din Torino, Santa Cecilia din Roma, Maggio Musicale din Florenţa, Filarmonica din Budapesta, Orchestra Naţională a Spaniei din Madrid şi orchestrele din Valencia, Sevilla şi Bilbao. În Asia a condus Filarmonica din Hong Kong şi a întreprins un turneu în Japonia cu Orchestra Filarmonicii din Tokio. În America de Nord, Christian Badea s-a aflat la pupitrul orchestrelor simfonice din Pittsburgh, Washington D.C., Atlanda, Detroit, Baltimore, Rochester şi Montreal.

  

“Prezenţa maestrului Christian Badea la pupitrul Filarmonicii „George Enescu” este o garanţie pentru înalta performanţă artistică şi o certitudine că ţinta propusă poate fi atinsă. (...) Consider că formula acestui trio de muzicieni de elită – Horia Andreescu, Camil Petrescu şi Christian Badea - va permite împlinirea dorinţei noastre ambiţioase care este plasarea orchestrei simfonice şi a corului Filarmonicii în ierarhia de vârf a muzicii europene” a declarat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii “George Enescu” din Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite