Dirijorul canadian Charles Olivieri-Munroe şi pianistul Andrei Licareţ revin pe scena Ateneului Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Charles Olivieri-Munroe
Charles Olivieri-Munroe

Joi, 3 şi vineri, 4 februarie, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  îl va avea ca invitat în concertele stagiunii pe dirijorul canadian Charles Olivieri-Munroe. Programul concertelor susţinute de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, va cuprinde Concertul nr. 1, în re minor, pentru pian şi orchestră, op. 15 de Johannes Brahms, cu pianistul Andrei Licareţ în ipostaza solistică, şi Simfonia în re major de Jan Hugo Vorisek.

Compozitorul ceh Jan Hugo Voříšek (1791–1825) a compus singura sa simfonie, cea în re major, in 1821, într-un stil semănător primelor două simfonii ale lui Beethoven. Limbajul romantic timpuriu, original din punct de vedere melodic, este însă similar cu cel al lui Schubert. La Filarmonica "George Enescu", interpretarea unei lucrări de Vorisek reprezintă o premieră.

Concertul nr. 1, în re minor, pentru pian şi orchestră, op. 15 de Johannes Brahms a avut prima audiţie pe 27 ianuarie 1859 la Gewandhaus-Leipzig.  „Este una dintre acele muzici care, odată descoperite, te vor însoţi toată viaţa. Prin forţa şi expresivitatea sa, prin măiestria construcţiei discursului muzical, cât şi prin frumuseţea lui, acest concert reprezintă unul dintre punctele cele mai înalte şi însemnate ale repertoriului concertistic şi una dintre marile bucurii ale celor care îl cântă”, a declarat pianistul Andrei Licareţ.

„Brahms realizează primul său opus de mare anvergură, demonstrând o perfectă stăpânire a logicii construcţiei muzicale, cuplată cu deplina expresie romantică. Tumultul vieţii personale, dublat de căutarea sinelui artistic, a dat şi o manifestare unică a geniului brahmsian, mai degrabă atipică în îndrăzneală şi dezechilibru, dar extraordinară tocmai prin originalitatea şi măreţia ambiţiilor care au creat-o”, a precizat muzicologul Mihai Cojocaru.

Charles Olivieri-Munroe a urmat studiile muzicale în Canada, la Conservatorul Regal de Muzică şi la Universitatea din Toronto. A absolvit în 1992, la clasa de pian a lui Boris Berlin. A fost cel mai tânăr dirijor distins cu premiul „Chalmers”, de trei ori, premiu decernat de Ontario Arts Council. În 2000, în urma obţinerii Premiului I la Festivalul internaţional „Primăvara la Praga” şi a premiilor oferite de Supraphon Records, City of Prague şi Czech Radio, dirijorul s-a lansat într-o carieră internaţională de succes. În stagiunea 2007-2008 a debutat la Opera Naţională din Praga cu Stabat Mater de Dvorak. În 2010 a fost numit director muzical la Warshaw Chamber Opera unde a dirijat un spectacol cu Rake’s Progress de Stravinski şi, de asemenea din 2010, este dirijor principal la Philharmonie Südwestfalen. Sub conducerea sa, North Czech Philharmonic a devenit un ansamblu de prestigiu internaţional care, în afara concertelor, realizează numeroase înregistrări - cu SONY, RCA Red Seal, NAXOS, SMS Classical, Naive Records - ce se difuzează pe posturi de radio de pretutindeni. În 2008 a deţinut funcţia de dirijor principal la Colorado „Crested Butte” Festival (SUA) şi pe cea de director artistic la Inter-Regionales Symphonie Orchester (Germania). Colaborează cu Orchestra Filarmonicii din Cehia, Festivalul internaţional „Primăvara la Praga” iar la Academia de muzică din Praga predă la clasa de dirijat. În februarie 2014 a dirijat cu succes opera Genoveva de Schumann la Dvořák National Theater. În stagiunea 2013-2014 a întreprins un turneu cu North Czech Philharmonic în Asia de Sud-Est şi a susţinut primul concert al unei orchestre europene în capitala Cambodgiei.

imagini Andrei Licaret Ateneu

Născut la Bucureşti, Andrei Licareţ (foto) a început studiile de pian cu tatăl său, la vârsta de 5 ani. La 11 ani a debutat ca solist, interpretând Concertul pentru pian în do major, KV 246 de Mozart alături de Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Bucureşti. A urmat cursurile Liceului de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, unde a studiat cu Gabriela Enăşescu.

La Universitatea de Muzică Bucureşti, i-a avut ca profesori pe Viniciu Moroianu, Dana Borşan, Steluţa Radu, Şerban Soreanu şi Dan Dediu, cu care a studiat şi compoziţia.  Andrei Licareţ a obţinut Premiul I la concursurile Jeunesses Musicales şi Bucureşti Yamaha şi a fost distins cu Premiul Lory Wallfisch. De asemenea, a primit Premiul II la Concursul Tel-Hai şi Concursul Concertelor Shreveport.

Un muzician versatil, cu apariţii atât solistice, cât şi camerale, Andrei Licareţ a susţinut concerte la Paris, Vendôme, Santander, Berlin, Würzburg, Londra, Roma, Lucca, Livorno, Salonic, Copenhaga, Istanbul, Praga, Tel-Aviv, Varşovia, Bruxelles, Madrid, New York, Washington D.C., Boston, Houston etc. În calitate de solist, a fost invitat de cele mai importante orchestre româneşti, precum şi de ansambluri din Lübeck, Würzburg, Cagliari şi Mexico City, colaborând cu dirijori precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Gerd Schaller, Jin Wang, Arnold Ostman, Arie Vardi, Ilarion Ionescu-Galaţi, Florentin Mihăescu, Anthony Bramall, Justus Franz şi Jose Arean.  Pianistul a realizat înregistrări la Radiodifuziunea Română cu lucrări de Mozart, Beethoven, Brahms, Chopin şi Ravel.

Joi şi vineri, 3 februarie şi 4 februarie 2022

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

vizual 3

Dirijor
CHARLES OLIVIERI-MUNROE

Solist
ANDREI LICAREŢ

Program

Johannes Brahms
Concertul nr. 1, în re minor, pentru pian şi orchestră, op. 15

Jan Hugo Vorisek
Simfonia în re major

Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marţi - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - sectiunea „Calendar“.Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condiţiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis "cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 şi este asigurată purtarea măştii de protecţie". Verificarea acestor condiţii se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite