Dezbatere: „Romania între Republică şi Monarhie în 27 de ani”. Ovidiu Nahoi în dialog cu Alexandru Muraru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai I al României
Regele Mihai I al României

Miercuri, de la ora 17:00, la Jockey Club, va avea loc dezbaterea „Romania între Republică şi Monarhie în 27 de ani”. Jurnalistul Ovidiu Nahoi şi istoricul Alexandru Muraru vor dialoga pornind de la volumul celui din urmă- „Cum supravieţuieşte Monarhia într-o Republică”, apărut la Curtea Veche Publishing.

Nu e niciun secret faptul că tranziţia românească a fost un proces îndelungat şi apăsător care a dat naştere unor întrebări şi mai apăsătoare. Regele Mihai, românii şi regalitatea după 1989 sunt subiecte care pot oferi răspunsuri la o parte dintre aceste întrebări şi pot lărgi dezbaterea unei Românii aflate într-un context politico-economic incert, dar mereu cu speranţe de stabilitate. 

„Romania liberală şi democratică, conectată la marile procese euroatlantice, presupune şi o cercetare insistentă a motivelor şi episoadelor recente sau îndepărtate din istoria noastră”, spune chiar Alexandru Muraru, autorul volumului de la care va porni această dezbatere prin care cei prezenţi vor avea prilejul să observe, să evalueze şi să decidă dacă şi cum se mai poate afla Romania între Monarhie şi Republică în ultimii 27 ani.

În cuvintele Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, „democraţia nu înseamnă alegeri pe care oricine le poate numi libere dacă deţine autoritatea, nici permisiunea de-a scrie în presă orice pentru a se putea afirma că există libertatea cuvântului. Democraţie înseamnă măsură în toate şi înţelegere pentru toţi. Democraţia nu se dovedeşte prin vorbe, ci prin fapte. De aceea, ea nu poate renaşte din minciună sau jumătăţi de adevăruri.

Alexandru Muraru este Doctor în ştiinţe politice, cercetător ştiinţific şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Fost consilier la Cancelaria Primului-Ministru al României (2005–2009) şi consilier pentru Parlamentul României (2009–2010, 2012–2013), iar în perioada aprilie 2013 – martie 2014 a condus, în calitate de director-general, Institutul Naţional al Patrimoniului. Începând cu decembrie 2014 a fost investit de Parlamentul României pentru un mandat de patru ani ca membru titular în conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune.

Partenerul de dialog al lui Alexandru Muraru va fi jurnalistul Ovidiu Nahoi, fondator al primului radio independent român, Uniplus, fost realizator de documentare şi analist politic pentru Mediafax şi Evenimentul Zilei. A fost de asemenea redactor-şef adjunct al Adevărul, realizator tv la Money TV, este actualmente editorialist la Dilema Veche şi realizator la Radio France Intenationale România.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite