„Delicioasa poveste a cozonacului românesc“, o carte pentru pofticioșii de dulciuri și de lectură
0Istorie culturală presărată cu amintiri și anecdote, povestea cozonacului e o fereastră spre istoria României.
![image](https://cdn.adh.reperio.news/image-9/931d5f81-189a-4b2d-98f5-ff8374c4948a/index.png?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D737%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Delicioasa poveste a cozonacului românesc, noua carte a Tatianei Niculescu, este disponibilă pentru precomenzi cu autograful autoarei, pe site-urile Libhumanitas, Libris, Cărturești, Diverta, Librărie.net, Emag. Livrarea începe în data de 29 aprilie.
Trecut prin numeroase avataruri – pâine îndulcită, pâine rituală dospită, aluat boieresc preparat după rețete străine de Paști și de Crăciun, prăjitură sofisticată de familie, specialitate etnică, simbol național –, cozonacul e legat de evenimente, oameni, locuri și întâmplări care au marcat generații de români. Deliciul acestei cărți e în îmbinarea dintre harul povestirii și bogăția documentării. Atras de parfumul trecutului din memorii, jurnale, opere literare, și pus pe gânduri de întrebări, ipoteze și etimologii, cititorul e purtat într-o pasionantă căutare a bucuriei de a plămădi, din chipurile cozonacului, un acasă personal sau colectiv.
„Treptat, poveștile despre cozonaci au început să-mi vorbească altfel: erau capsule ale intimității ocrotitoare, lecții despre pofta de viață în siguranța unui cămin, despre răbdare, încredere, dragoste, tărie de caracter și despre o pașnică întregire a omului în timp, care, în secolul tuturor vitezelor și al tehnologiei digitale, a devenit cu atât mai rară și mai prețioasă.“, spune Tatiana Niculescu.