De la „iarna“ baletului clasic, la dezgheţul dansului contemporan. Octavian Saiu îi are invitaţi pe Ioan Tugearu, Răzvan Mazilu şi Gilda Lazar, la Teatreli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, 27 februarie, de la ora 19.00, la Teatrelli, va avea loc o nouă întâlnire din cadrul seriei de dezbateri „Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu”.

Actuala ediţie din "Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu" de la Teatreli este dedicată dansului – Metamorfozele corpului: de la „iarna” baletului clasic la dezgheţul dansului contemporan,  avându-i ca invitaţi speciali pe maestrul Ioan Tugearu, Răzvan Mazilu şi Gilda Lazăr (autoarea seriei de Întâlniri JTI cu marile companii de dans ale lumii).

„De la codul mişcărilor de balet clasic la forţa explozivă a dansului contemporan, diferenţa este imensă. Diferenţa între un limbaj al formelor vizuale perfect măsurate şi un univers al corpului care îşi cere dreptul de a fi privit şi preţuit fără restricţii narative şi codificări estetice. Astăzi, într-un secol lipsit de pudoare şi principii dogmatice, trupul e liber de orice încorsetare ideologică, etică, dramaturgică. Dansul zilelor noastre este o sărbătoare a acestei libertăţi greu câştigate, dar şi o explorare fără compromis a condiţiei umane. Marii coregrafi ai prezentului, fie că se numesc Anne Teresa de Keersmaeker, Akram Khan sau Ohad Naharin, încearcă să dea mişcării pe scenă un sens profund, filosofic şi uneori politic. Fără presiunea formală a baletului clasic, dansul lor e un manifest pentru corp, prin corp, încărcat cu semantica unei viziuni asupra lumii, comunicată prin simplitatea unui gest. 

A privi un mare spectacol coregrafic înseamnă emoţie, bucurie, câteodată durere, însă presupune şi nevoia autentică de a decodifica un mesaj amplu în plan intelectual", spune Octavian Saiu.
Octavian Saiu teatrolog

"Despre aceste dimensiuni polifonice, câteodată contradictorii, ale dansului va fi vorba într-o ediţie de iarnă a Anotimpurilor dialogului despre teatru. Despre metamorfozele corpului ca imagine a spiritului şi a gândului. Despre fizica şi metafizica trupului. Despre gest şi mişcare în artă, dar şi în realitatea cea de toate zilele", apreciază profesorul şi teatrologul Octavian Saiu.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite