„Danaidele” aniversează 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înregistrarea spectacolului istoric „Danaidele”, în regia lui Silviu Purcărete, se va difuza luni, 6 aprilie, la ora 20.00, pe TVR 2, la 20 de ani de la premieră. Evenimentul îi este dedicat regizorului, care pe 4 aprilie a împlinit 65 de ani.

Au trecut 20 de ani de la premiera unuia dintre cele mai cunoscute spectacole puse în scenă după Revoluţie, spectacol care a cucerit lumea întreagă, care a avut turnee impresionate şi în care în rolurile principale pot fi văzuţi Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Mariana Buruiană, Micaela Caracas, Alexandru Repan, Mihai Dinvale. De asemenea, în spectacol apare un personaj colectiv alcătuit din cincizeci de femei şi cincizeci de bărbaţi. Cu acest prilej, Televiziunea Română difuzează înregistrarea „Danaidelor”, după două decenii.

Adeptul unui teatru de imagine, în care un rol extrem de important îl joacă personajul colectiv, Silviu Purcărete a creat în 1995 o coproducţie a Teatrului Naţional din Craiova cu Festivalurile de la Avignon, Viena şi Amsterdam, spectacolul „Danaidele”, inspirat din textele lui Eschil „Danaidele”, „Rugătoarele” şi „Egiptenii” şi jucat în română şi în franceză.

Purcărete a pornit de la ideea că acest text despre nevoia de refugiu, de adăpost, de protecţie se potrivea foarte bine climatului socio-politic al anilor ’90, vălmăşagului de căutări ale unei identităţi naţionale, războaielor balcanice, între republicile fostei Iugoslavii, cu ale lor valuri de refugiaţi, precum şi tuturor transformărilor socio-politice post 1989.

„Aceasta este povestea mitului naşterii poporului grec, adică al umanităţii europeene. Acest mit istoriseşte nunta blestemată a fiicelor lui Danaos cu egiptenii. /…/ De ce această poveste scrisă de Eschil acum mai mult de două milenii, din care s-au păstrat doar fragmente, este şi astăzi la fel de mişcătoare ? Poate pentru că vorbeşte de fapt, de lucruri care ne sunt familiare astăzi – exilul, dezrădăcinarea, teama de celălalt, identităţi şi diferenţe culturale. Şi exact aici au găsit demonii zileleor noastre un teritoriu propice jocurilor lor de pace şi război.”

Pentru spectacolul „Danaidele”, personajul colectiv şi energia sa sunt definitorii. Iată ce le spunea regizorul celor 100 de tineri interpreţi ai fiicelor lui Danaos şi fiilor lui Aigyptos la repetiţiile de acum 20 de ani: „Devin rugător, deci îţi cer protecţie. Tu, ca cetăţean al unei cetăţi greceşti, erai obligat să acorzi protecţie acelui rugător. Pentru că aceasta era o instituţie a lui Zeus şi dacă nu o respectai, era prăpăd. Se abăteau asupra ta toate necazurile divine. Zeus te pedepsea. Într-un fel este echivalentul azilului politic de astăzi. În momentul în care cineva cere azil politic, el intră automat sub o protecţie, până în clipa în care i se acordă sau nu i se acordă. Există un fel de lege, de obligaţie morală care exista de la greci–obligaţia morală de a sări în ajutorul celui neputincios.”

Celor care au făcut parte din uimitoare experienţă a „personajului colectiv”, Silviu Purcărete le spunea: „Dumneavoastră nu sunteţi figuranţi. Dumneavoastră sunteţi 200 de ochi. Este elementul cel mai important cu care veţi juca. Teatrul cu ochii se joacă, restul sunt mizilicuri. Cel mai important, 80% din elementul de expresie al actorului este ochiul. Chiar atunci când poartă mască. În gaura din mască străluceşte tot timpul ceva. Există o anume energie. Teatrul nu se face cu cuvinte şi cu mişcări şi cu sunete, teatrul se face cu energie.”

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite