Cutremure, inundaţii şi avalanşe: cele mai mari dezastre naturale care au lovit România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai mare cutremur din ultima sută de ani a avut loc în 1977 FOTO Shutterstock
Cel mai mare cutremur din ultima sută de ani a avut loc în 1977 FOTO Shutterstock

De-a lungul timpului, România a fost cutremurată de dezastre naturale de neimaginat, care au curmat viaţa a mii de oameni şi au lăsat zeci de mii pe drumuri. În întreaga Europă, doar în ultimii 40 de ani dezastrele naturale au făcut 91.000 de victime şi au produs pierderi economice în valoare de 511 miliarde de euro. Iar dintre ţările vechiului continent, noi avem cel mai mare risc de cutremure şi de inundaţii.

În ultimul secol, schimbările climatice au produs inundaţii din ce în ce mai distrugătoare sau valuri de caniculă cu efecte dezastruoase. Cât despre cutremure, în România au fost înregistrate 13 seisme majore, care au afectat mai mult de 400.000 de oameni şi au avut ca rezultat peste 2.000 de decese.

Cel mai probabil, nu există român care să nu fi auzit de cel mai devastator cutremur din România, din ultima sută de ani: seismul din 4 martie 1977. A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter şi a durat 56 de secunde. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din ţară, la o adâncime de 100 de km.

Citeşte aici câţi oameni au murit atunci, dar şi ce alte dezastre naturale au curmat vieţi în România, de-a lungul vremii

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri