Cum l-a învins Fidel Castro pe John F. Kennedy: invazia din Golful Porcilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu Fidel Castro şi John Kennedy
Imagine cu Fidel Castro şi John Kennedy

În dimineaţa zilei de 17 aprilie 1961, 1.400 de soldaţi din cadrul Armatei SUA debarcau pe o plajă cubaneză. Era primul pas în ceea ce avea să fie invazia din Golful Porcilor împotriva regimului lui Fidel Castro. Trei zile mai târziu, cei mai mulţi soldaţi, antrenaţi şi sprijiniţi de CIA, erau capturaţi. Îndrânzeaţa operaţiune plănuită de americani eşuase.

Forţa de invazie era reprezentată de aşa-zisa brigadă 2506, formată în mare parte din cubanezi exilaţi în Statele Unite după venirea la putere a lui Fidel Castro, în urma răsturnării regimului pro-american al lui Fulgencio Batista y Zaldívar.

Scopul era simplu: răsturnarea guvernului de stânga condus de Castro.

Invaziile dinspre mare nu erau noi în istoria cubaneză. Însuşi Castro, care a plecat şi el în exil pentru a se refugia de regimul lui Batista, urmase aceeaşi cale, în decembrie 1956, lansând o invazie cu doar 80 de oameni. La sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1895, forţele lui José Martí, considerat părintele naţionalismului cubanez, a invadat insula şi a luptat trei ani împotriva autorităţilor coloniale spaniole. Acest al doilea război de independenţă (primul a avut loc între 1868 şi 1878) s-a sfârşit cu intrarea Cubei sub control american, situaţie ce va dura 60 de ani.

În primele trei decenii ale secolului XX, americanii au intervenit de mai multe ori în zona Americii Centrale şi în Caraibe, de cele mai multe ori pentru „restaurarea ordinii”. Promovarea intereselor americane în zonă a luat forme mai subtile în timpul lui Roosevelt, dar după Al Doilea Război Mondial şi începutul Războiului Rece, americanii au revenit la o politică fermă de intervenţii. Aceasta a luat forma sprijinirii, mai mult sau puţin deschise, a rebelilor anticomunişti împotriva regimurilor pro-sovietice. Însă nu toate grupările antisovietice erau sprijinite, ci doar cele care promiteau să protejeze interesele Statelor Unite.

Continuarea pe Historia.ro

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite