Concert de folclor vlah reinterpretat, pe scena Sălii Pictură a TNB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Ciolcă, o solistă cu o voce impresionantă, va interpreta cântece în aromână pe scena TNB
Alina Ciolcă, o solistă cu o voce impresionantă, va interpreta cântece în aromână pe scena TNB

Un inedit concert de cântări tradiţionale în mai multe graiuri, printre care aromână, meglenoromână şi istroromână, va avea loc luni seara, pe scena Sălii Pictură a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Întuneric şi lumină: incursiuni în cântul vlah de-a nordul şi de-a sudul Dunării” - un concert conceptual de folclor reinterpretat "altfel", o va avea în prim plan pe solista Alina Ciolcă, acompaniată de o trupă din care fac parte Adrian Chepa (percuţie, bass, drâmbă) şi Bogdan Bîngă (chitară electrică).

Cei trei vor re-interpreta cântări tradiţionale, nu doar în diferite graiuri româneşti nord-dunărene, ci şi în aromână, meglenoromână şi istroromână, punând în valoare un patrimoniu muzical al romanităţii orientale reunite şi reconstituite, redate istoric sub conceptul generic  de "vlah". O unitate în diversitate, relativ necunoscută publicului larg, dincolo de orice abordări comerciale.

Alina Ciolcă îi va avea ca invitaţi pe: cunoscutul artist şi cercetător Grigore Leşe (foto jos), Ansamblul de dansuri şi cântece tradiţionale megleno-române „Altona”, Cristian Chiriac (vocea trupei etno-rock „Iarba Fiarelor”) şi pe actriţa Anca Constantin.

Grigore Lese foto Florin Ghioca

Spectacolul va include şi lansarea de videoclip a unei piese tradiţionale de dragoste meglenoromâne intitulate "Chitu Mila" ("Dragă Chitu" în daco-română), filmat chiar în comuna Cerna (jud. Tulcea), unde trăieşte singura comunitate compactă de meglenoromâni din ţară.

Alina Ciolcă este absolventă a Facultăţii de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti, dar a absolvit şi Facultatea de Ştiinţe Politice, secţia de limbă franceză, ca şef de promoţie.(2011). A participat la numeroase conferinţe ştiinţifice naţionale şi internaţionale şi la lucrări de specialitate publicate în domeniul Ştiintelor Politice şi al limbilor Străine. Alina este, de asemenea, absolvent al Şcolii Populare de Arte Constanţa, secţiile canto muzica uşoară şi pian tehnic (orgă).

Alina Ciolcă a început să cânte la o vârstă fragedă, căutând mereu să exprime emoţie pură intr-un stil vocal foarte personal, experimentând diverse contexte muzicale, de la participări la concursuri de muzică uşoară la festivaluri de blues, jazz, la trupe rock şi chiar heavy-metal. Din 2016, este membru fondator al grupului de blues-rock/roots-rock Dusty Ride, alături de care a cântat în numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale de blues şi rock, dar şi în emisiuni radio şi TV. Din 2018, a iniţiat un proiect solo de muzică tradiţională reinterpretată, materializat într-un album bilingv inititulat „Îngân lumea – despre blues şi cântări tărăgănate”, lansat în aprilie 2019.

Spectacolul „Întuneric şi Lumină” va avea loc luni, 3 februarie, de la ora 20, pe scena Sălii Pictură a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite