Cenuşa scriitorului Gabriel Garcia Marquez, depusă la Universitatea Cartagena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Garcia Marquez
Gabriel Garcia Marquez

Cenuşa scriitorului Gabriel Garcia Marquez a fost depusă, luni, la Universitatea Cartagena din Columbia, ţara natală a celebrului romancier sud-american. Un omagiu va fi adus scriitorului în cadrul unei ceremonii oficiale, duminică, 22 mai.

Tot duminică va fi inaugurat un monument funerar în care va fi depusă urna cu cenuşa marelui scriitor. Un bust din bronz al lui Gabriel Garcia Marquez, creat de artistul britanic Katie Murray, va fi depus în cripta funerară.

„La cererea familiei, va fi o ceremonie simplă, la care vor participa câţiva invitaţi şi iubitori de cultură, scriitori şi jurnalişti, precum columbienii William Ospina, Hector Abad, Juan Gossain şi Daniel Samper”, a precizat Gonzalo Garcia Barcha.

Scriitorul columbian a murit pe 17 aprilie 2014, la Ciudad de Mexico, unde a trăit alături de soţia lui Mercedes Barcha timp de treizeci de ani.Cenuşa lui Gabriel Garcia Marquez a fost depusă iniţial, pe 22 aprilie 2014, în cadrul unei ceremonii funerare oficiale, la care au participat preşedintele Mexicului şi cel al Columbiei, la Palatul de Arte Frumoase din Ciudad de Mexico.

De acum înainte, cenuşa scriitorului va fi păstrată într-o mică mănăstire construită în perimetrul Universităţii Cartagena din Columbia. Fosta mănăstire se află în centrul oraşului şi este foarte aproape de casa romancierului. ”Gabo”, aşa cum îi numiseră cu afecţiune prietenii şi admiratorii, revenea cu bucurie în acest loc, de care era foarte ataşat şi în care şi-a început cariera de reporter

Unul dintre cei doi fii ai scriitorului, Gonzalo Garcia Barcha, a acceptat sarcina de a organiza această ceremonie ce are o simbolistică profundă pentru columbieni, informează lefigaro.fr. Acesta a declarat:

”Cenuşa tatălui meu se află de acum înainte în ţara pe care el a iubit-o atât de mult şi în care a văzut lumina zilei [...]Cartagena este oraşul în care familia Garcia Marquez îşi are rădăcinile. Aici sunt îngropaţi bunicii mei. Ni s-a părut normal şi natural ca urna cu cenuşa tatălui meu să se afle tot aici”.

Gabriel García Márquez s-a născut pe 6 martie 1927, în Aracataca, Columbia, şi a murit pe 17 aprilie 2014, în Ciudad de México, la vârsta de 87 de ani.A fost un scriitor columbian, laureat al premiului Nobel pentru literatură în anul 1982, pentru roman şi proză scurtă.Printre cele mai cunoscute romane ale sale, care se înscriu în universul „realismului magic”, se află volume precum „Un veac de singurătate”, „Toamna patriarhului”, „Cronica unei morţi anunţate”, „Dragostea în vremea holerei”. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite