Cele mai bune filme documentare românești ale anului se văd la Sibiu, la Astra Film Festival

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Care sunt cele mai bune filme documentare românești din ultimul an? Vom afla răspunsul în mai puțin de trei săptămâni la Astra Film Festival (Sibiu, 20-27 octombrie), cel mai important eveniment cultural dedicat cinemaului de non-ficțiune.

Festivalul Internațional de Film Documentar ASTRA din Piața Sfatului Sibiu Foto Captură video

În selecția oficială sunt 18 filme documentare despre România sau semnate de regizori români, majoritatea prezentate în premieră. Abonamente la filmele și evenimentele din cadrul Astra Film Festival 2024, aici.

Filmele documentare românești din selecția oficială concurează pentru premiile secțiunilor România, Europa Centrală și de Est și Docschool.

Estici în vest

Documentarul „TATA” (Premieră națională, România, 2024, 84 min), care a făcut deja senzație la Festivalul de Film de la Toronto, unde a fost prezentat în premiera mondială, spune o poveste complicată despre relația tată-fiică, pe fondul unui fenomen definit drept „sclavie modernă”, care îi afectează pe numeroși est-europeni plecați la muncă în străinătate. Tema „Estici în Vest” se regăsește și în filmul „24 de ore” de Harald Friedl (Austria, 2024, 100 min), în care regizorul austriac a documentat munca dificilă și foarte importantă a unei femei din Valea Jiului, ca prototip al esticilor veniți să aibă grijă de persoane în vârstă din Occident.

Portrete de familie

Povești complexe de viață sunt portretele de familie recuperate aproape miraculos datorită peliculei păstrate în pod („Pelicule de familie”, de Dan Curean - România 2024, 87 min – Premieră mondială), despre familii în care totul pare minunat, văzut pe dinafară, dar în interiorul cărora e un zbucium continuu este documentarul „O familie aproape perfectă”, de Tudor Platon (România, 2024, 88 min - Premieră mondială). Documentarul din competiția studențească „Albastru”, de Ana Vâjdea (România, 2024, 20 min – Premieră mondială) expune disperarea unei mame în raport cu adolescenții din familie care devin „zombi” pentru că sunt captivi ai ecranelor. În „Toată ziua-i noapte”, de Daniel Țicu (Republica Moldova, 2023, 62 min - Premieră națională), bunicul regizorului face o paralelă surprinzătoare dintre asemănările războiului declanșat de invazia Rusiei în Ucraina cu cel din al doilea război mondial.

Destine vulnerabile

Mai multe filme din selecția oficială a acestui an prezintă oameni care se confruntă cu realități incomode. Sunt filme despre minori lăsați în voia sorții și nevoiți să-și ia destinul în propriile mâini („Alice On & OFF”, de Isabela Tent - România, 2024, 86 min), vârstnici vulnerabili, care trebuie să se confrunte cu situații inumane, evacuare din locuință („Moartea lui Iosif Zagor”, de Adrian Dohotaru - România, 2024, 72 min) sau chiar absurde, precum în „Cum să fiu mort, dacă-s viu?”, de Ilinca Călugăreanu (România, Marea Britanie, 2023, 73 min) personajul principal declarat mort, se luptă să recapete buletinul și să fie redeclarat viu. La fel de emoționantă este povestea unui cuplu din comunitatea LGBTQ care dorește legalizarea relației („Interzis”, de Anelise Sălan - România, 2024, 99 min – Premieră mondială).

Realități incomode ale istoriei recente

Filmele românești din selecția oficială ne arată adevăruri incomode despre care, de cele mai multe ori, evităm să vorbim, dar care ne ajung din urmă, așa cum sunt cele referitoare la politicile antievreiești din cel de-al doilea Război Mondial. Două producții răvășitoare descriu evenimentele însângerate de la Iași și Odorheiu Secuiesc („Fotografii însângerate”, de Copel Moscu - România, 2024, 83 min) și „După cum bate ceasul”, de Zoltán Fecső - România, 2023, 99 min).

Documentare portret

Ca de obicei, mule filme îndelung aplaudate la Astra Film Festival prezintă portrete ale unor oameni remarcabili. „Între tăcere și păcat”, de Diana Nicolae (România , SUA, 2024, 98 min) vorbește despre viața și opera poetei Ana Blandiana. În „Maia - portret cu mâini”, de Alexandra Gulea (România, 2024, 90 min), călătorim prin secolul XX alături de o femeie din comunitatea aromânilor, mult încercată de istorie, în vreme ce documentarul Ancăi Lungu, „Triton” (România, 2024, 86 min – Premieră națională), remontând pelicule de arhivă recuperată, conturează o stare de spirit a unei epoci, prin frânturi de povești. În„Vis. Viață”, de Ruxandra Gubernat (România, 2024, 84 min) și „Cei de Sus”, de Rareș Gabriel Vasilca (România, 2024, 28 min – Premieră mondială) regăsim alte povești, despre zbuciumul tinerilor care aleg primele direcții în viața de adult, în vreme ce „Pensule și ambalaje”, de Andu Paul (România, 2024, 17 min- Premieră mondială) descrie o întreagă filosofie de viață pornind de la o schiță de portret a unui pictor contemporan, iar „Doamne, fă din leu dolar!”, de Valentin-Rareș Fogoroș (România, SUA, 2024, 21 min - Premieră mondială) vorbește despre visul american prin povestea bunicului emigrat în America la începutul secolului 20.

 Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film din Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards. AFF se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite