Ce spune Biblia despre divorţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biblia. FOTO Shutterstock
Biblia. FOTO Shutterstock

Ce spune Biblia despre divorţ. Divorţul este o problematică esenţială nu doar în ceea ce priveşte demersul început în instanţă pentru separare, dar şi pentru că există o componentă morală legată de jurământul făcut în biserică în ziua nunţii.

Ce spune Biblia despre divorţ. „Eu urăsc despărţirea în căsătorie“

În Vechiul Testament e prezentată ideea dezacordului în ceea ce priveşte recurgerea la divorţ. În Maleahi 2:16a, e precizat că: „ Eu urăsc despărţirea în căsătorie, zice Domnul, Dumnezeul lui Israel”. Aşadar, din start, divorţul nu pare a fi o soluţie de rezolvare a problemelor de cuplu. 

Ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă

În Noul Testament, când lui Iisus i-au fost puse întrebări despre divorţ, Mântuitorul a răspuns că Moise a permis divorţul din cauza împietririi inimii lor: „Oare n-aţi citit că Ziditorul, de la început i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască, şi a zis: „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevasta sa, şi cei doi vor fi un singur trup?” Aşa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă (Matei 19:4-6).

Ce spune Biblia despre divorţ. Divorţ în caz de adulter

Divorţul este permis atunci când cineva comite adulter, fiind o recunoaştere formală a ceea ce deja s-a întâmplat. Apostolul Pavel a adăugat învăţăturilor lui Iisus ceea ce se numeşte „acordul lui Pavel”. Pavel susţine că dacă o soţie necredincioasă îşi părăseşte soţul credincios, acesta nu mai este legat de relaţia lor de căsătorie, ci este liber să se recăsătorească (1 Corinteni 7:15).

„Legare” şi „dezlegare”

Căsătorie se încheie, în principiu, pe viaţă,  Astfel, taina „legării şi dezlegării” (vezi Matei 16:19) ar trebui mai ales în ceea ce priveşte prima parte, fiind căutată evitarea separării şi asigurarea înţelegerii reciproce.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite