Cannes 2018. Arabia Saudită va participa pentru prima dată la festival. „Pantera neagră”, primul film care va rula în regat, după ridicarea interdicţiei de 35 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce, recent, a ridicat o interdicţie locală asupra cinematografelor, Arabia Saudită a anunţat că va participa pentru prima dată la Festivalul de Film de la Cannes, cu o selecţie de scurtmetraje, cu un pavilion, scrie Varietry.com.

Consiliul saudit de film, o entitate nou înfiinţată pentru industria cinematografică a regatului arab, se va lansa la nivel internaţional la Cannes Marché du Film (Piaţa de film de la Cannes), unde va avea un spaţiu larg. 

Conform variety.com, panelurile vor oferi delegaţilor oportunitatea de a interacţiona cu producători de film saudiţi, dar şi „să înţeleagă ambiţiile industriei din regat prin iniţiativele şi programele sale variate”, după cum scrie într-un anunţ făcut public luni de noul consiliu şi de Autoritatea Generală pentru Cultură (AGC)/ General Culture Authority (GCA). 

„Regatul aşteaptă să debuteze în festival, celebrând şi sprijinind diversitatea de talent şi oportunităţi în industria de film saudit.”, a declarat Awwad Alawwad, ministrul culturii saudit şi preşedintele consiliului AGC.

Alawwad a mai declarat că „Arabia Saudită investeşte în dezvoltarea unei industrii dinamice şi sustenabile care sprijină şi încurajează toate stadiile realizării unui film şi care oferă o gamă incredibil de variată de locaţii pe care cineaştii lumii să le descopere”. 

Nu se ştie dacă în selecţia oficială a festivalului va fi prezentat vreun lungmetraj saudit, deşi, cel puţin un film a fost înscris. O selecţie de nouă scurtmetraje realizate de regizori saudiţi tineri va fi proiectată pe 14 şi 15 may, la ”Short Film Corner”. 

În decembrie, Autoritatea Generală pentru Cultură anunţa anularea interdicţiei de 35 de ani impusă asupra cinematografelor, demers care este o parte din reforma socială şi economică condusă de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Directorul artistic al festivalului, Thierry Fremaux, a declarat, conform aceluiaşi site, că „este încântat că Arabia Saudită a lansat consiliul saudit de film cu o concentrare clară pe dezvoltarea talentului din cinematografie şi pe împărtăşirea poveştilor saudite cu restul lumii”. Despre participarea regatului la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, Fremaux a spus că este „un mod minunat de a crea oportunităţi la nivel global pentru talentele creative”. 

Primul film care va rula în cinematografele din regat va fi „Pantera neagră” / ”Black Panther”, în regia lui Ryan Coogler, pe 18 aprilie, într-un nou cinematograf AMC din Riad.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite