Balerinele Alina Cojocaru şi Marina Minoiu nu vor dansa în spectacolele ƒ„Manon“ din weekend, dacă coregraful Johan Kobborg demisionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Balerinele Alina Cojocaru şi Marina Minoiu, cap de afiş în spectacolele "Manon" de sâmbătă şi duminică, au declarat că nu vor urca pe scena Operei Naţionale Bucureşti (ONB), dacă Johan Kobborg demisionează.

Alina Cojocaru, unul dintre numele mari ale baletului românesc, a publicat, pe Twitter, un mesaj de susţinere pentru Kobborg. Balerina menţionează că nu va mai dansa decât sub conducerea lui Johan Kobborg, care a făcut posibilă performanţa de la Opera Naţională Bucureşti (ONB). Alina Cojocaru este programată să danseze în spectacolul "Manon", duminică, 10 aprilie.

De asemenea, Marina Minoiu ( Manon, sâmbătă, 9 aprilie) a anunţat, într-o declaraţie pentru News.ro, că nu va mai urca pe scena ONB, dacă balerinul danez pleacă. ”Dacă Johan Kobborg pleacă, nu voi mai urca pe scena ONB, de aici încolo”, a spus Marina Minoiu, prim-solist al baletului de la Opera Naţională.

Kobborg: "Nu pot privi cum distrug credinţa atâtor oameni frumoşi”

image

Balerinul Johan Kobborg explică, pe contul de Twitter/ Facebook, care au fost motivele ce au dus la conflictul cu directorul interimar al Operei Naţionale Bucureşti, Tiberiu Soare, conflict pe care ministrul Culturii a încercat să îl medieze, joi, fără succes: ”Pot permite să fiu umilit public, dar nu pot privi cum distrug credinţa atâtor oameni frumoşi”.

”Viaţa nu este despre hârtii, ci despre adevăr. În decembrie 2013, am acceptat această responsabilitate pentru că m-am îndrăgostit de acest loc/.../ ONB a avut un început minunat. ONB a fost unică. Un caz curios de libertate artistică, nealterată de forţe din exterior/.../ Indiferent de ce spun hârtiile, am avut responsabilitatea a tot ceea ce a fost pe scenă”, scrie Johan Kobborg.

”Am fost şi încă mă simt responsabil pentru viitorul baletului în România”, scrie Kobborg în continuare. Mai mult, acesta explică că motivul pentru care ia poziţie publică nu este unul dependent de vreun titlu:

”Luarea mea de poziţie nu este despre titlu sau funcţie.  Le pot permite să mă umilească public, dar nu pot privi cum distrug credinţa atâtor oameni frumoşi”.

Johan Kobborg încheie mesajul de pe Facebook cu o remarcă asupra actualei conduceri interimare a Operei Naţionale Bucureşti, asigurată de dirijorul Tiberiu Soare: ”Nu aş fi luat poziţie dacă aş fi avut motive să cred că actuala conducere va proteja ceea ce avem”.

Motivul pe care l-a invocat directorul interimar al Operei, Tiberiu Soare, pentru a-i scoate numele de pe site-ul instituţiei a fost acela că funcţia de director artistic al baletului nu este prevăzută în organigramă.

Johan Kobborg a refuzat să participe la întâlnirea de la ministerul Culturii, la care fusese invitat împreună cu directorul interimar al Operei Naţionale, Tiberiu Soare, a declarat, miercuri, pentru News.ro Vlad Alexandrescu, care a precizat că există mai multe variante de lucru, pentru a debloca situaţia, inclusiv o modificare de organigramă, prin care să îi fie dată o funcţie onorifică coregrafului.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite