Artefacte jefuite de britanici în secolul XIX au fost restituite Etiopiei. Printre articole, o şuviţă de păr princiar

0
Publicat:

Mai multe obiecte jefuite de britanici în secolul al XIX-lea, între care o replică a Tablelor Legii, au fost restituite Etiopiei, la fel ca şi o şuviţă de păr princiar, a anunţat vineri ambasada Etiopiei la Londra, relatează AFP, citată de Agerpres.

Articole returnate. FOTO Facebook
Articole returnate. FOTO Facebook

Britanicii au recuperat şuviţa în timpul bătăliei de la Magdala, capitala împăratului Tewodros al II-lea, a cărui cetate a fost asediată de 13.000 de soldaţi britanici.

Prințul a cărui șuviță a fost returnată, a murit la vârsta de 18 ani

O şuviţă de păr de la fiul său, Prinţul Alemayehu, se numără printre artefactele predate ambasadorului Etiopiei la Londra, Teferi Meles Desta, potrivit unui comunicat al ambasadei.

Aceasta a fost înmânată de o descendentă a capitanului Tristram Speedy, membru al expediţiei britanice, care devenise tutorele prinţului Alemayehu, a explicat Alula Pankhurst, membră a Comisiei de restituirea a patrimoniului naţional etiopian.

Prințul, rămas orfan (tatăl său a preferat să se sinucidă decât să se predea, mama sa a murit în timpul călătoriei spre Anglia) a murit la vârsta de 18 ani şi a fost înmormântat la Castelul Windsor.

Monarhia britanică a refuzat repatrierea rămăşiţelor. Palatul Buckingham a invocat în luna mai la BBC riscurile ca exhumarea ar putea afecta celelalte morminte din Capela Saint-George.

Alte articole returnate

Printre articolele returnate se mai numără şi trei cupe de argint cu placare în bronz, precum şi un scut.

În timpul ceremoniei de restituire, „ambasadorul Teferi a subliniat importanţa şi implicaţiile artefactelor returnate pentru Biserica Ortodoxă, istoria şi dezvoltarea culturală a poporului etiopian", subliniază ambasada.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite