Arta urbană “underground” iese la suprafaţă în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece artişti din "underground-ul" Bucureştiului vor să demonstreze că desenele graffiti sunt mai mult decât nişte scrijelituri groteşti pe ziduri, făcute de nişte tineri răzvrătiţi. Cu origini ce datează din Grecia Antică, graffiti-ul este o expresie a artei urbane, iar zece tineri vor face dovada, astăzi, printr-o expoziţie organizată în centrul Capitalei.

"Street art-ul" din România a primit atât reacţii pozitive, cât şi critici aprinse. Acolo unde apar păreri contradictorii, interdicţii şi prejudecăţi, apar şi oameni care încearcă să demonstreze că există şi altceva dincolo de aparenţe.

"Top Cat" este unul dintre evenimentele care reunesc astfel de persoane, într-un local din centrul Capitalei. Organizatorii au anunţat desfăşurarea unei expoziţii care arată formele variate pe care le poate lua arta urbană: pictură, colaj, fotografie, desen, comics (benzi desenate) - majoritatea având ca punct de plecare graffiti-ul.

image

"Cu această ocazie vrem să demonstrăm că nu suntem vandali, cum ne consideră mulţi, ci artişti de stradă. Vrem să arătăm că putem crea lucruri plăcute ochiului, dacă ni se dă voie, dacă nu ne constrâng legile şi oamenii legii", a spus Cage, care-şi va expune, vineri, lucrările la "Top Cat".

"Activ pe stradă" de 11 ani, Cage a preferat să-şi ascundă identitatea în spatele numelui de scenă, tocmai din cauza percepţiei negative asupra acestui tip de artă.

"Graffiti-ul este văzut foarte prost la noi. Mulţi cred că suntem doar nişte copii care măzgălesc zidurile clădirilor şi metrourile", a adăugat Diego, un alt artist invitat, astăzi, la Cool Cat.

Evenimentul de diseară va începe cu un "live painting", în care invitaţii vor arăta cum sunt create graffiti-urile pe un panou din rigips pus în faţa localului. Cei zece artişti de la "Top Cat" vor expune, fiecare, câte 10-12 lucrări, care vor reuni bine cunoscutele desene de stradă, colaje, picturi în ulei, fotografii, dar şi bijuterii "hand-made" de inspiraţie urbană.

"Va fi un moment artistic luat din stradă şi băgat într-o expoziţie", a descris succint Cage acţiunea de vineri seară.

"Top Cat" are loc vineri (25 martie), începând de la ora 20.00, la Cool Cat, local situat pe strada General Nicolae Dona, Nr. 18, din apropiere de Parcul Cişmigiu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite