André Rieu: „E normal ca la Bucureşti să fie aşa?“. Violonistul i-a parodiat pe spectatorii întârziaţi la crenvurşti şi popcorn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
André Rieu a mers triumfal spre scenă din rândul spectatorilor. FOTOGRAFII David Muntean
André Rieu a mers triumfal spre scenă din rândul spectatorilor. FOTOGRAFII David Muntean

Artistul olandez André Rieu, care susţine în acest weekend primele trei concerte din cele şapte programate în România, a fost deranjat, sâmbătă seară, de nepoliteţea românilor care au întârziat să se aşeze pe scaune în Piata Constituţiei, preferând să stea la coadă pentru popcorn şi bere.

Îmbrăcat într-un costum elegant, violonistul André Rieu (65 de ani) a apărut la concertul de sâmbătă seară, din Piaţa Constituţiei, din rândul publicului, încadrat de o gardă în roşu. Pe două ecrane mari, lângă scenă, s-a proiectat intrarea sa triumfală, alături de Johann Strauss Orchestra, formată din 30-40 de muzicieni. Pe scenă îţi luau ochii femei frumoase, strălucitoare în costume de epocă viu colorate, în timp ce pe ecrane în fundal se derulau peisaje superbe şi secvenţe din concertele lui Rieu de pe stadioane pline de oameni. „Soliştii pe care îi veţi auzi în această seară vin de prin întreaga lume. Din Tasmania - ştiţi unde e? -, Australia, Ungaria, Germania, Franţa, Brazilia, România“, şi-a prezentat Rieu invitaţii.

De la vals, la hora „Ciulandra“

Un repertoriu lejer, de la canţonete italiene, la valsuri şi arii celebre. Artistul şi-a început showul cu binecunoscutul „Waltz No. 2“, de Dmitri Şostakovici, după care i-a prezentat pe tenorii Gary Bennett (Tasmania), Bela Mavrak (Ungaria) şi Eric Reddet (Franţa). Aceştia au interpretat atât hitul italian „Volare“, cât şi „Nessun Dorma“, din actul final al operei „Turandot“, de Giacomo Puccini. Soprana Carmen Monarcha, cu  „o voce de înger“ în viziunea lui Rieu, a cântat „O mio babbino caro“.

andre rieu

Gheorghe Zamfir, invitat în spectacol, a emoţionat cu acordurile sale de nai din „Einsamer Hirte“, fiind acompaniat de André Rieu la vioara sa Stradivarius din 1732. Zamfir a revenit în finalul concertului, când a interpretat alături de o formaţie în costum popular, „Ciulandra“.

andre rieu foto david muntean

Dacă pe acordurile din „Dunărea albastră“, de Johann Strauss, publicul a dansat vals pe culoarele dintre rândurile cu scaune, pe muzica lui Zamfir s-au făcut adevărate hore. A plouat cu artificii şi cu fericire în Piaţa Constituţiei.

„Dragul meu, a meritat toţi banii“, şoptea o doamnă tremurând, pe ritmuri de vals, în braţele soţului trecut de a doua tinereţe.
andre rieu

La coadă pentru crenvurşti şi popcorn
O regie de spectacol de operetă a fost presărată, în concertul lui Rieu, cu artificii simple: o dronă, întruchiparea unui taur care a alergat printre rânduri, o femeie planturoasă, îmbrăcată în roşu, pe care animalul mare de pluş o urmărea spre hazul tuturor. Artistul a povestit amănunte despre fiecare moment din spectacol, ceea ce a întrerupt de fiecare dată vraja muzicii.

În partea a doua a concertului,spectatori cu mâinile încărcate de popcorn, bere, crenvurşti cu muştar, şi cola nu au venit la timp la locurile lor, după ce au stat, în pauză, la cozile imense de la chioşcurile de vânzare amenajate de organizatori în Piaţa Constituţiei. André Rieu a refuzat să înceapă concertul fără ca toată lumea să fie pe scaune.

„E normal la Bucureşti să fie aşa?“, a întrebat „olandezul cântător“, după cum l-a denumit cineva din piaţă. „Avem timp suficient“, a răspuns regele valsului, care a parodiat pe scenă mersul celor întârziaţi, proiectaţi pe ecrane, în tot penibilul momentului.
andre rieu

În tot acest timp, mulţi admiratori, îmbrăcaţi elegant, stând pe bordura din faţa Casei Poporului, mâncau tacticos seminţe, în afara spaţiului de concert. Mulţi au vrut să-l audă live pe Rieu în Piaţa Constituţiei, însă nu şi-au permis să dea între 172,8 lei (categoria 7) şi 864 de lei (categoria VIP) pe un bilet, în pofida isteriei din jurul vânzării a 65.000 de bilete pentru cele şapte spectacole.

„Regele valsului“ va mai susţine patru concerte la Bucureşti, de joi până duminică, pe11, 12, 13 şi 14 iunie.

Citiţi şi:

Punctul de vedere al organizatorilorIpocrizie sau show? Organizatorii concertului lui André Rieu spun că parodierea spectatorilor întârziaţi face parte din regia de concert a artistului Organizatorii concertelor lui André Rieu în România spun că proiectarea spectatorilor pe ecranele din Piaţa Constituţiei, cu crenvurşti, bere şi cola în  mâini, face parte din regia tuturor spectacolelor pe care le susţine artistul în lume. Din această "regie", face parte şi acelaşi discurs al artistului: Rieu a declarat şi la Bucureşti, şi la Veneţia că "centrul universului" e în fiecare dintre aceste oraşe.

Sfatul lui Andre Rieu pentru Steaua: "Luaţi-vă un antrenor olandez". Argăseală i-a dat un tricou cu numărul 69

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri