Anca Dragu: Nu au fost alocaţi la rectificarea bugetară bani pentru „Cuminţenia Pământului“, pentru că nu există bază legală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuminţenia pământului
Cuminţenia pământului

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de guvern, că la a doua rectificare bugetară din acest an nu au fost alocaţi bani pentru achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi ”Cuminţenia Pământului”, pentru că nu există bază legală în acest sens.

Nu sunt prinşi, pentru că pentru Cuminţenie nu avem baza legală (...) Bugetul se întocmeşte pe baza legală existentă. Dacă nu avem un temei legal, nu putem aloca o sumă în buget, ca atare nu există o sumă alocată Ministerului Culturii”, a declarat Anca Dragu, adăugând că pentru achiziţionarea sculpturii pot fi folosiţi banii din Fondul de rezervă, ”dacă va exista temei legal”.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a explicat, la finalul şedinţei, de ce Ordonaţa de urgenţă privind achiziţionarea Cuminţeniei Pământului, aprobată de Executiv în 12 octombrie, nu a mai fost publicată în Monitorul Oficial.

”Nu a mai ajuns la Monitorul Oficial pentru că, între timp, au fost sesizate probleme de constituţionalitate de către Consiliul Legislativ, motiv pentru care s-a hotărât să se trimită amendamente la proiectul de lege aflat în Parlament pentru aprobarea OUG. Acele amendamente sunt, practic, aceleaşi lucruri care se aflau în ordonanţa de urgenţă. Au fost decizii ale CCR care s-au referit la această problemă - în momentul în care există în fază avansată de adoptare un proiect legislativ, nu mai poţi veni cu o nouă ordonanţă de urgenţă care să-l modifice. În acest moment aşteptăm Parlamentul”, a declarat putătorul de cuvânt al Guvernului, întrebat de ce ultima OUG referitoare la achiziţionarea Cuminţeniei Pământului nu a mai fost publicată în Monitorul Oficial deşi a fost anunţată ca fiind adoptată.

El a precizat că s-a negociat cu proprietarii şi s-a mers pe amânarea termenului până la data de 20 decembrie.

”Parlamentul se mai întâlneşte, nu cred că nu se mai întâlneşte... Nu aţi ştiut de probleme? Asta a fost decizia Guvernului în momentul acela. Se poate reveni după adoptarea unui act normativ”, a conchis Iolu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite