Anca Damian şi Florin Şerban, în selecţia oficială de la Karlovy Vary

0
0
Imagine din animaţia „Muntele magic” de Anca Damian
Imagine din animaţia „Muntele magic” de Anca Damian

Animaţia documentar „Muntele magic”, de Anca Damian, şi filmul „Box”, de Florin Şerban, au fost selectate în competiţia oficială la Festivalul de la Karlovy Vary, iar „Lumea e a mea”, de Nicolae Constantin Tănase, concurează pentru trofeul secţiunii East of the West a aceluiaşi eveniment. Festivalul se află la cea de-a 50-a ediţie şi se desfăşoară întrwe 3 şi 11 iulie.

Competiţia cunoscutului Festivalului de Film de la Karlovy Vary (Cehia) include în selecţia oficială cele mai recente pelicule regizate de cineaşti precum Anca Damian şi Florin Şerban.

Anca Damian este una dintre cele două regizoare din competiţia oficială a festivalului, alături de Eva Neymann, scrie Mediafax. „Muntele magic”, o producţie România/ Franţa/ Polonia, face parte, împreună cu filmul deja lansat „Crulic - drumul spre dincolo” (2011), dintr-o trilogie despre eroism, nuanţând raportul individului cu istoria prin perspectiva morţii şi a faptelor sale. Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film, „Muntele magic” prezintă povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris. Povestea lui este cea a unui „Don Quijote al secolului XX”, care vrea să schimbe lumea, chiar cu preţul vieţii lui.

La cinci ani după multipremiatul "Eu când vreau să fluier, fluier", Florin Şerban aduce la Karlovy Vary drama "Box", o producţie Franţa/ Germania/ România. Filmul prezintă povestea unui pugilist talentat de 19 ani şi a unei actriţe de teatru talentate şi mamă, care îşi caută echilibrul pierdut. Filmul "Eu când vreau să fluier, fluier", în regia lui Florin Şerban, a primit mrele pemiu al juriului - Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer", oferită pentru noi perspective în arta cinematografică, la ediţia din 2010 a Festivalului de la Berlin.

De asemenea, conform Mediafax,  în competiţia East of the West a ediţiei din acest an a Festivalului de la Karlovy Vary a fost inclus lungmetrajul "Lumea e a mea", de Nicolae Constantin Tănase. Filmul prezintă povestea Larisei, în vârstă de 16 ani, care trăieşte într-un oraş mic de coastă, într-un mediu social în care imaginea şi averea oferă putere asupra celorlalţi.

Potrivit site-ului evenimentului, Festivalul de la Karlovy Vary este unul dintre cele mai prestigioase evenimente de gen din Europa centrală şi de est. Anual, festivalul prezintă peste 200 de filme din întreaga lume şi are ca invitaţi regizori şi profesionişti din lumea filmului celebri.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite